Etter 10 år i selskapet, har Roy André Magnussen tatt steget opp som administrerende direktør for OSO Hotwater Group. – Jeg ser fram til å kunne fortsette arbeidet med å utvikle og styrke oss ytterligere både i det norske og det internasjonale markedet, sier han til VVS Forum.

Magnussen har dermed overtatt rollen til Sigurd Braathen, som representerer tredje generasjon i den familieeide bedriften. Braathen ville ha en noe roligere arbeidssituasjon blant annet som følge av familieforøkelse.

- Endringen skjedde etter Sigurds eget ønske. Men han vil fortsatt være svært synlig og ha en aktiv rolle i den daglige driften, understreker han.

Operativ ledelse
Magnussen kommer fra stillingen som henholdsvis fabrikksjef og driftsdirektør i samme selskap, og har således jobbet tett på utvikling og verdiskapning gjennom mange år.

- Jeg har med det fått være med på å forme veivalg og strategier for selskapet, og vil jobbe videre med det i min nye rolle, sier han.

- OSO innehar en markedsposisjon på varmtvannsberedere i Norge på rundt 65 prosent. Hvordan skal dere opprettholde og styrke dette i framtiden?

- Skal vi klare det, er vi avhengig av å være tett på kundene og installatørene, og høste lærdom av deres erfaringer. Det gir oss det beste utgangspunktet for å utvikle produkter tilpasset norske forhold.

- Dette, samt gjennom kunnskap om - og innsikt i myndighetenes miljøkrav i et tilnærmet internasjonalt perspektiv både i dag og i morgen, skal vi hele tiden være i forkant av utviklingen. Varmtvannsberedere er en svært viktig komponent i ethvert bygg, og våre løsninger bidrar til at klimamålene kan bli nådd, legger han til.

Ett øye på lønnsomheten
Samtidig med at de hele tiden skal være i forkant og legge premisser for forbrukernes grønne vaner, legger han ikke skjul på at de også alltid må ha minst ett øye på kostnadsbildet og lønnsomheten for å kunne være like robuste også i framtiden – ikke minst med tanke på at produksjon i høykostnadslandet Norge er en krevende øvelse. Det krever økt grad av automatisering og bruk av moderne drift- og vedlikeholdsmetoder.

- Skal vi bli gode og konkurransedyktige utad, er det samtidig viktig at vi trimmer oss maksimalt internt, og i samhandlingen selskapene imellom. Akkurat der, har vi et potensial som jeg ønsker å hente ut.

Vi skal bli enda mer sømløse og proffe gjennom å digitalisere ytterligere og ta i bruk de mest moderne kommunikasjonssystemene for å styrke våre prosesser.

God eksportvekst
OSO Hotwater kan også vise til en god eksportvekst. Omtrent halvparten av produksjonen selges i Norge, mens 25% eksporterer under eget varemerke. England utgjør det største markedet, men også land som Russland, Sverige og Canada er betydelige.

De siste 25% selges til  OEM-kunder, det vil si under egne merkenavn til andre produsenter av grønne teknologier for oppvarming av bygninger, der varmtvannsberedere inngår som en del av det totale energikretsløpet.

- Jeg ser et vesentlig vekstpotensial i disse markedene, selv om dette ofte er en  krevende og langsiktig tilnærming. Det stilles strenge krav til kvalitetssikkerhet og produksjonskontroll og krever tekniske løsninger som er gjennomtestet på alle vis. Det kan ta år innen vi blir kvalifisert. Men når vi først har kommet gjennom nåløyet, er det derimot enklere å få til en langsiktig avtale.

EU-direktiver
Som et ledd i EUs mål for å gjøre Europa grønnere er det såkalte ErP-direktivet (Energy-Related Products), med pålagte kriterier for energieffektivitet og utslipp av energirelaterte produkter – som skal klassifiseres i forhold til energieffektivitet.

Magnussen kan fortelle at de har gjennomført en omfattende produktoppdateringer for å oppfylle direktivet. Det har ført til vesentlige  endringer på alle beredere, med lavere varmetap, høyere virkningsgrad og mer effektiv varmtvannsproduksjon enn noen gang.

Han påpeker at bedriften har vært opptatt av miljø og energieffektive løsninger gjennom alle tider, og hilser direktivet velkommen.

Han etterlyser samtidig iverksettelsen av det varslede ecodesign-direktivet fra myndighetene, som handler om produktets miljøpåvirkning gjennom hele livssyklusen – det vil si fra anskaffelse, produksjon, bruk og avhending.

- Også på dette området er vi godt innenfor kravene, og hvorfor utsette det som er til miljøets og samfunnets beste, spør han.

Kontinuerlig investering
Fabrikken i Hokksund sysselsetter i dag rundt 120 ansatte, og kan vise til flere verdensledende produkter takket være høy investeringsvilje i logistikk, utstyr og systemer på alle nivåer – og ikke minst i kompetanse.

Gjennom oppkjøpet av en svensk plate- og sveisebedrift i Åmål i Sverige, i 2013, har de nå hånd om alle faser i eget hus, fra ideene skapes til produktet lanseres for markedet. Det rommer design av egne prosesser og verktøy og med det 100 prosent eierskap til teknologien som benyttes, samt  egen utvikling, produksjon og programmering av avansert produksjonsutstyr med robot-, laser-, og vision- systemer.

- På den måten kan vi skreddersy akkurat det produktet kunden etterspør fra bunnen av, sier han.

- Hvordan ser markedet ut om 10 år?

- Profetier om fremtiden skal man være forsiktig med, men jeg tror generelt om fremtiden at produsenter og aktører som ikke evner å levere bærekraftige produkter og tjenester, produsert av bærekraftige prosesser, vil sakte, men sikkert miste sin forretningsmessige lønnsomhet. I en stadig økende digitalt interaktiv verden så vil kundens rettmessige makt øke, og generelle valg av kvalitet, funksjonalitet, leveringsbetingelser og ikke minst pris vil bli enklere tilgjengelig for kunde å sammenligne og velge.

- Dette vil utfordre OSO og mange flere i verdikjeden inn i et taktskifte innen utvikling og prosessforbedring – med resultat i bærekraftige løsninger til kundens, miljøets, samfunnets beste og lønnsomhet.  På produktsiden  vil jeg tro det består av en god miks av dagens tradisjonelle produkter som en konsekvens av lang levetid, og en andel mer energismarte produkter og systemer som i større grad er intelligente i lokale systemer og forberedt for gridfunksjonalitet. Når det gjelder vår rolle i det hele, skal vi fortsatt levere de mest energieffektive og etterspurte berederne og ha utviklet en forretnings- og markedsmodell som er moderne og slagkraftig. Lykkes vi videre med vår faktabaserte forretningsmodell, så vil vi på det internasjonale markedet ha vokst vesentlig innen etablerte krevende kundesegmenter, men også innen andre industrielle tankprodukter og tjenester med produksjonssatsning i egen fabrikk i Sverige, sier den ambisiøse og optimistiske direktøren hos OSO Hotwater.