Det blir to veier man kan velge mellom for gjennomføring av kontroll. NS 8450 – kontroll av prosjektering og utførelse av byggearbeider, og en beskrivelse i veiledningen til loven.

– Standarden skal være ferdig i løpet av høsten i år og så tar det noe tid å formidle den til bruker. Deretter skal foretakene godkjennes, forteller Hoelsbrekken som med det regner med at man trenger tiden fram til neste sommer til dette.

Søknadsplikt eller ikke for våtrom
Når det gjelder ”kaoset” rundt søknadsplikt eller ikke for rehabilitering av våtrom, vil ikke Hoelsbrekken karakterisere det som kaos, men innrømmer at enkelte uttalelser har skapt forvirring. Han viser til en artikkel i BE-nytt tidligere i år hvor de presiserer regelverket, og mener den burde avklare eventuelle misforståelser. Der står det blant annet følgende:

Arbeider med søknadsplikt
Oppføring av nytt våtrom er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven § 20-1 bokstav a (nybygg, påbygg, tilbygg eller underbygning).

For større våtromsarbeider i eksisterende bygninger, er det krav om søknadsplikt og bruk av ansvarlige foretak. Dette gjelder vesentlig endring og reparasjon av våtrom.

Arbeider hvor det er krav om søknadsplikt og bruk av ansvarlig foretak vil være:
• Totalrehabilitering av våtrom. Rehabiliteringen omfatter full nedstripping til stender/etasjeskiller og gjenoppbygging av våtrommet, herunder nytt tettesjikt.
• Utvidelse av våtrom, som innebærer endring og flytting av vegger.
• Ettermontering og utskifting av sluk i bygningsdel som er skille mot annen bruksenhet, branncelle eller boenhet.

For søknadspliktige våtromsarbeider vil det være forenklende å benytte ett ansvarlig foretak, man får enklere saksbehandling og lavere gebyr.

Selvbyggere
Regelverket åpner for at man kan gjøre arbeidet i egen bolig eller fritidsbolig selv, også der regelverket stiller krav om bruk av ansvarlige foretak. Tiltakshaver kan søke om ansvar som selvbygger. Tiltakshaver må da sannsynliggjøre at arbeidet vil bli utført i samsvar med regelverket. Dette kan gjøres der tiltakshaver selv har kompetanse, har gode medhjelpere eller henter inn kvalifisert foretak eller person. Tiltakshaver vil da ha det fulle ansvaret for kvaliteten i arbeidet som utføres.

Arbeider uten søknadsplikt
En rekke arbeider på eksisterende våtrom er unntatt fra kravet om søknadsplikt og bruk av En rekke En rekke arbeider på eksisterende våtrom er unntatt fra kravet om søknadsplikt og bruk av kvalifiserte foretak. Dette vil gjelde de aller fleste endringsarbeider i eksisterende våtrom. Slike arbeider vil være:
Sanitærinstallasjoner i eksisterende byggverk innenfor en bruksenhet eller branncelle, herunder:
- Utskifting av rør 
- Montering av toalett
- Utskifting av sluk 
- Montering av vannstoppventil 
- Utskifting av varmtvannsbereder 
- Andre tilsvarende arbeider

Arbeider som ikke utgjør vesentlig endring eller reparasjon av våtrom, herunder: 
- Montering av sluk og annen hulltaking som ikke berører brannskille 
- Utbedring og utskifting av våtromspanel og lignende tettsjikt, der produktet har tilfredsstillende produktdokumentasjon 
- Utskifting av tettesjikt i vaskerom

For arbeider som nevnt her vil det ikke være krav om søknad eller ansvarlige foretak. Tiltakshaver kan selv utføre arbeidene uten å involvere bygningsmyndighetene.