Norgeskartet på www.norgesklimakommuner.no er dekket av 430 knappenålshoder.
58 kommuner har fått grønt hode for ferdig energi- og klimaplan.

243 gule kommuner er i gang med planarbeidet.

129 røde kommuner har ikke vedtatt å sette i gang eller status er ukjent.

KS´ mål er at to tredeler av kommunene skal ha en plan i løpet av dette året.

- Vi er ganske stolte over statusportalen for kommunenes arbeid med energi- og klimaplaner, sier Kjersti Gjervan, ansvarlig for Enovas kommunesatsing.

Hun presenterte den i går sammen med klimarådgiver Kjetil Bjørklund i KS.

Portalen skal være et møtested for norske kommuner, hvor de kan utveksle kunnskap og erfaringer - om planarbeid og gode tiltak for å kutte klimagassutslipp.

- Målet er selvsagt å få de røde knappnålshodene til å bli gule og så grønne. På portalen kan kommuner hente innspill til å lage og utvikle sine egne planer, sier Gjervan.

Informasjonen på nettsidene er basert på flere undersøkelser KS og Enova har gjort. Gjervan oppfordrer kommunene til å se på informasjonen om dem og gi tilbakemelding dersom opplysninger må endres.

Alle energi- og klimaplanene som finnes i kommunene, er lagt ut i sin helhet. Her ligger også Enovas veiledere og informasjon om deres støtteordninger.

Enova kurset kommunene i planarbeid i 2007 og har det siste året arrangert seminarer for å bygge opp kunnskap om energieffektivisering og fornybare energikilder.

- Interessen har vært sterkt økende. Søknaden på midlene Enova fikk i regjeringens tiltakspakke, var enorm, sier Gjervan.

Det største potensialet for klimakutt i kommunene er fra stasjonær energibruk, ifølge SFTs klimatiltaksanalyse. Deretter kommer areal og transport, landbruk og avfall.

- SFT mener at kommunene kan dekke halvparten av Norges utslippskutt fram mot 2020 - 8 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Denne portalen skal også synliggjøre kommunenes viktig rolle i den nasjonale klimapolitikken, sier Bjørklund.

Det er ikke satt noe nasjonalt mål for utslippskutt i kommunene, men en spørreundersøkelse KS nylig fikk gjennomført, viser at kommunenes utslippsmål i snitt ligger i overkant av 20 prosent fram mot 2020.

Kilde: Fjernvarme.no