Uponors nye romreguleringssystem har en rekke nye funksjoner som inngår i begrepet Dynamic Energy Management. Den nye generasjon av Uponor Control System kommer på markedet i september, og inneholder flere funksjoner som er banebrytende innenfor kontroll og styring av vannbåren varme.

- Vi er først i hele verden med slike funksjoner. Tidligere har gulvvarmeanlegg blitt balansert manuelt, nå går det automatisk. Kontrollsystemet lanseres om kort tid i hele Norden og Europa, sier Terje Andersen, leder for prosjektavdelingen og R2I avdelingen i Uponor.

De nye funksjonene som inngår i begrepet Dynamic Energy Management er autobalansering, romsjekk, tilførselsdiagnostikk, komfortinnstilling, rom-bypass og muligheter for å fjernkommunisere via sms.

Funksjonen Autobalansering tar utgangspunkt i varmebehovet i hvert enkelt rom. Systemet jobber med å få dette til å jobbe etter den optimal kurven, som går ut fra faktisk varmebehov, ikke det som er kalkulert på forhånd, sier han.

Innstillingene gjøres kun én gang. Deretter går anlegget på det mest energisparende og økonomisk lønnsomme, ut fra det som er ønsket av temperatur i hvert enkelt rom.

Funksjonen romsjekk som også ligger i sentralen til Uponor Control System gjør en kontroll på om alle termostatene er programmert opp i mot riktige kurser. Det er da ikke nødvendig å gå fra termostat til termostat for å sjekke manuelt.

- Når testen er ferdig får brukeren opp en liste som viser om de enkelte termostatene er programmert opp i mot riktig kurs. Man vil få en grønn hake på de som riktig programmert og et rødt kryss på de som er feil programmert , sier Terje Andersen.

Funksjonen Tilførselsdiagnostikk er en kontroll på at systemet kjører med riktig tilførselstemperatur. Etter at kontrollen er gjort får man beskjed i manøverpanelet om tilførselstemperaturen er for lav eller for høy. Diagnostikken viser hva som må justeres, og er således energisparende.

Med den helt nye funksjonen komfortinnstilling er det mulig å kjøre noe varme i gulvet selv om det ikke er noe varmebehov i rommet. Dette gjør at man fortsatt har en komfortabel temperatur på gulvet.

- Et eksempel er at man har en stue hvor det er peis. Når denne brukes vil den som regel gi nok varme til rommet. Komfortinnstillingen sørger for ikke å konkurrere med temperaturen i lufta, men kun sørge for at gulvet har temperert overflate.

- Dette kan i enkelte tilfeller erstatte en gulvføler, særlig hvis man ønsker en minimums temperatur i gulvet, sier han.

Rom-bypass er en annen ny funksjon som gjør at man kan velge én av sløyfene som en by-pass for anlegget, dette gjør da at man slipper den mekaniske by-passen som ofte monteres på anleggene i dag. Dette er også en liten kostnadsbesparelse på anlegget.

- Vi lanserer også en SMS-modul, en modul som via sms gir beskjed til anlegget om skifte mellom komfort og økonomimodus. Man kan også få beskjed om ute- og innetemperatur. Og ikke minst få beskjed på sms om noe er galt.

- Utseende er helt likt det vi har levert hittil på Uponor Control System, men det er nå innebygget med helt banebrytende funksjoner. Nå er vi totalleverandør med alt fra rør til sms-funksjoner, sier Terje Andersen i Uponor.

Uponor Control System kan også utstyres på gamle anlegg og rørleggere kan bistå kunder med å oppgradere systemet.

Uponor Control system passer i leiligheter, hus, hytter, småindustri, omsorgsboliger og barnehager.