Den nye merkingen er et åpent og frivillig system for alle som oppfyller krav i sertifiseringsregler og standarder.  Tanken er at innkjøpere, installatører og forbrukere skal få upartisk hjelp til å velge energieffektive blandebatterier. I dag finnes merkingen kun for servant- og kjøkkenbatterier, men på sikt kommer energimerkingen også til å inkludere termostatbatterier for dusj.

Energimerkingen for ettgrepsbatterier er den første i sitt slag, men det finnes planer om å innføre en lignende energimerking også innen EU

Det er helt opp til den enkeltes behov og situasjon hvor mye vann og energi man vil spare ved bruk. Ettersom energisparefunksjonene er fullt justerbare.

Fleksibel funksjon
Gustavsbergs blandebatterier Nautic og Logic har begge samme patenterte tekniske løsning som automatisk sparer store mengder vann og energi. Varme- og vannmengdeinnstillingene er fleksible ettersom man selv enkelt kan justere komforttemperatur- og mengde vann. Blandebatteriene er innstilt på en temperatur og gjennomstrømning som er tilstrekkelig til daglig bruk. Ønsker man mer eller varmere vann, fører man bare spaken forbi fjærmotstanden, og holder den der. Så fort man vil gå tilbake til komfortinnstillingen, slipper man bare spaken.

Innstillingen for komfortmengde- og temperatur kan man gjøre selv, og de er mulig å endre så ofte man ønsker. Det gjør at man kan tilpasse det etter individuelle behov og situasjoner.

- Våre kunder gir ofte tilbakemelding på hvor positivt det er at komfortinnstillingen er fullt justerbar. Korrekt justerte blandebatterier kan spare mye penger. Vi har i utviklingsarbeidet, prioritert brukeren og komfort, ikke å begrense brukervennligheten. Å ha disse funksjonene som standard i våre produkter er en selvfølge for oss, sier Mattias Hermansson, produktsjef for blandebatterier på Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Energieffektive, men ikke på bekostning av vannmengden
Energiklassifiseringens overordnede mål er å stimulere til tekniske løsninger som bidrar til energieffektivitet snarere enn begrensning av vannmengden.  

- Det er de justerbare energisparefunksjoner som gjør våre blandebatterier til en stor suksess, fortsetter Mattias Hermansson. Med Nautic og Logic kan du spare 50 % av energien, men samtidig beholde en bra gjennomstrømning. I klassifiseringen inngår en test som måler hvor raskt det går å fylle opp en bøtte, og der er våre blandebatterier veldig effektive. Dette gjør dem veldig brukervennlig da det sparer tid for brukeren.

I klassifiseringen har Gustavsbergs servantbatterier Nautic og Logic fått karakter A der energibruket er mindre enn 1,6 kWh. Kjøkkenbatteriene har fått karakter B noe som tilsier et energiforbruk på mindre enn 2,2 kWh.

Fakta om energimerkingen:
Resultat av et samarbeid mellom myndigheter, eiendomsforvaltere, byggentreprenører og armaturprodusenter.

Produkter som energimerkes skal ha gjennomgått laboratorietester. Produsenten mottar energiklassifiseringen etter godkjenning fra det anerkjente sertifiseringsorganet Kiwa. Sertifiseringsregler og standarder for testing er utarbeidet av den tekniske komiteen TK519 innefor SIS (Swedish Standards Institute) der bl.a. Energimyndigheten, Boverket, JM AB og produsenter av ettgrepsarmaturer inngår. Mer informasjon om energiklassifiseringssystemet og klassifiserte produkter finnes på www.kiwa.se/Swedcert