Dette er pressemeldingen om den nye sammenslutning i Sverige:
”17.03.09: I Sverige har nå flere bedrifter innen energieffektivisering gått sammen og dannet en helt ny bransjeforening. Navnet blir EEF og skal være en samlet plattform for bedrifter som leverer energieffektive produkter og tjenester innen VVS, kjøling og teknisk isolering.
Foreningen ble etablert den 11.mars under Energitinget på Stockholmsmässan i Alvsjö med Hans Nilsson som ordfører. Bakgrunnen for etableringen er at energieffektivisering kommer til å bli en egen basisindustri i fremtiden.

Blant medlemsbedriftene finner vi blant annet Systemair, Fagerhult, Dalkia, Östberg Group, Installatörernas Utbildningscentrum med flere. I tillegg til medlemsbedrifter kan også relaterte bransjeorganisasjoner være medlemmer. I dag er VVS Företagen, Svensk ventilation, Kyl- og varmepumpeföretagen og Isoleringsfirmarnas forening med.

EEF har som mål at man i løpet 2010 skal ha 500 medlemsbedrifter. ”

Ikke noe for Norge
I Norge er det mange foreninger som arbeider med energiøkonomisering. Det er faktisk for mange, mener Mats Eriksson i VKE - Foreningen for ventilasjon, kjøling og energi. VKE er en organisasjon i Norsk Teknologi, som er en del av NHO. Sverige her ingen tilsvarende paraplyorganisasjon som Norge.

– VKEs søsterforening i Sverige er med i gruppen, men i Norge har vi allerede for mange foreninger på feltet, mener Eriksson. – VKE er nettopp et forsøk på å samle kreftene og skape varige koblinger under en felles paraply.
– I Norge er den paraplyen Norsk Teknologi, og neste nivå er NHO. En svensk kollega synes den nye foreningen gjør det lettere å komme inn hos svenske myndigheter, men den kontakten fungerer godt hos oss. Vi forsøker å utvikle det vi har til det vi vil det skal være, fremfor å skape nye konstellasjoner.

– Jeg har ikke noen tro på at vi skal ha en egen slik organisasjon. Det er de enkelte aktørenes oppgave å være aktive på sitt område. Energieffektivisering er noe hele paraplyen Norsk Teknologi er ekstremt opptatt av, og vi prøver også å få NHO til å ha energieffektivisering som et prioritert tema.

– Det vi står overfor er to utfordringer: Hvordan vi skal håndtere energieffektiviseringstiltak, og hvordan aktørene skal påvirke ”verden for øvrig”, det må gjøres langsiktig og organisert. Du må gjøre deg fortjent til å bli hørt, og det er en langsiktig jobb., sier Mats Eriksson.