- Når man fornyer huset til mer energieffektive løsninger, risikerer man at man får betydelige fuktproblemer i stedet, sier Carl-Erik Hagentoft, professor i byggefysikk ved på på Chalmers tekniska högskola tekniska högskola i Gøteborg.

- Geotermiske varmepumper ser ut som det beste vi har fått sendt ned fra himmelen. Etter at investeringskostnadene er gjort, er energien tilnærmet gratis. Dette lyder jo nesten for godt, til å være sant, sier han.

- Men, fortsetter han. Slike varmepumper kan gi betydelige fuktproblemer på loftet. Dette er altfor få klar over, påstår han, ovenfor den svenske avisen Arbetarbladet.

Han presiserer at det ikke er varmepumpen i seg selv som kan skape fuktproblemer. Men faren lurer ut fra måten man isolerer huset.

Chalmers tekniska högskola tekniska högskola i Gøteborg har i mange år forsket på nettopp fuktighet og frykter at nye energiformer ikke bare har fordeler.

Også andre eksperter har advart mot at endringer i boligers varmesystemer og tilleggsisolasjon kan bli den neste store byggeskandale.

- Vi er litt redd for at dette kan være en tikkende bombe. Energieffektivitet er prisverdig, men det er risiki rundt dette vi må være oppmerksom på, slår han fast.

- Når man slutter å fyre med ved eller olje i et hus skjer det flere ting, blant annet at skorsteinen blir kald. Tidligere var denne varm og bidro til å tørke ut fuktighet på loftet.

Men et enda større problem er at lufttrykket i huset endres, slik at fuktig luft i huset trykkes opp på loftet der den kondenserer seg og kan derfor gi fuktskader.

- Når man fyrer i huset skapes et undertrykk inne som motvirker at fuktig inneluft trykkes inn i veggene, og opp på loftet. Er loftet også tilleggsisolert blir det enda kaldere der oppe, slik at fuktigheten samler seg raskere, sier han.

Han påpeker at inneluft er nesten alltid mer fuktig enn uteluft, fordi mennesker avgir fuktighet, blant annet gjennom å puset og matlaging.

Varm luft kan inneholde mye mer fuktighet enn kald luft. Når varm, fuktig luft stiger og kjøler ned fuktigheten kondenseres luften og det blir dannet vanndråper, som på et loft kan forårsake råte og mugg.

- Det er mange måter å løse dette på. Blant annet å  isolere taket i stedet for i bjelkelaget mellom loft og leilighet.

Svenske undersøkelser viser:

• Såkalte kalde loft er den vanligste løsningen i hus i Sverige. Problemer med fuktighet på loftet ser ut til å være et relativt nytt problem som oppstod etter at man begynte å etterisolere og sluttet å bruke pipa.

• Ifølge statistikk fra Anticimex er det anslått at minst 50 prosent av Sverige alle kalde lofte er i faresonen for å utvikle problemer med fukt, og at i om lag ti prosent har allerede hatt problemer med mugg og fukt.

• I en avhandling gjort av Caroline og Emma Ahrnens Borglund ved Chalmers University of Technology i 2006 ble utført med en undersøkelse av 200 eiendommer i Västra Götaland. Undersøkelsen viste at 72 prosent av hele det kalde loftet viste sopp på innsiden av taket på grunn av fuktproblemer.

Kilde: Chalmers tekniska högskola tekniska högskola og Arbetarbladet