Dette blir et komplekst minisykehus på elvebredden i Fredrikstad. Med beliggenhet en langpasning fra Fredrikstad Stadion blir det nye Helsehuset nok en solid satsning på det tidligere verkstedområdet i plankebyen.

- Vi er nå allerede inne i detaljprosjekteringen, og vårt arbeid skal stå ferdig om halvannet år, forteller Anders Thime, som har sikret seg VVS entreprise for prosjektet, inkludert sanitær, varme, sprinkler, kjøling, og anlegg for medisinske gasser.

Stor satsing
Minisykehuset er på mellom 15.000 og 20.000 kvadratmeter og tilsvarer cirka tre fotballbaner. Det er det private selskapet Værste AS som står bak det hele og Helsehuset vil huse både offentlige og private leietakere, som legevakt, blodbank, poliklinikk og andre kommunale helsetjenester.

På den private siden er Volvat, Apotek1 og flere bedriftshelestjenester på vei inn.

- Det er en ny erfaring med så mange ulike krav og spesifikasjoner fra ulike leietakere. De fleste av disse er nå klare, og får og få alle detaljene riktig har vi nå jevnlig kontakt med med. Her handler det om høy teknologi og tilpasninger, som ved de tre operasjonsstuene som inngår, det råder særskilte krav, ikke minst for renhet og materialer, dette tilsier at man i alle ledd er ekstra nøye med detaljene, sier Thime.

Saken fortsetter under bildet:

Slik blir det nye helsehuset i Fredrikstad seende ut. Arkitekter/ illustrasjon: Griff Arkitekter

Oppdragsgiver og totalentreprenør for prosjektet er AF Bygg Øst.
- AF er en stor og erfaren samarbeidspartner som har flere oppdrag i forbindelse med det nye Sykehuset i Østfold, det styrker naturligvis prosjektet og gir tyngde til å trygge både framdrift og kvalitet, sier Thime til vvsforum.

Vadebukser
Noen utfordringer har man også hatt. Ved at bygget ligger på elvebredden står grunnvannet vesentlig høyere enn vanlig, og under graving og legging av rør er det nødvendig å ta på seg vadebuksene under arbeid. - Siden vannet skaper trykk nedenfra må vi sørge for å forankre bunnledningene. I tillegg må vi treffe spesielle tiltak i forbindelse med parkeringshuset som kommer under bygget. Det vil være tett i alle bauger og kanter, med vanntett betong. Her snakker vi om pottetette mansjetter og ekstra påpasselighet i forbindelse med alle rørføringer, kan Thime fortelle. I disse dager er man i gang med prefabrikering av sprinkleranlegget. Hovedtrykket på monteringen vil settes på etter sommerferien.
- Prosjektering, bestilling og montering vil deretter gå på løpende bånd et år fremover og det blir nok å henge fingrene i lang tid, understreker Thime.

NVS Prosjekt Sarpsborg har sitt marked i Østfold og Akershus og har nylig avsluttet Sagabakken Skole på Østsiden. I løypa venter nå Støtvik Hotel i Larkollen og Sjøbadet Park i Moss for VVS-entreprenøren.

Helsehuset Fredrikstad er landets første helsehus basert på Samhandlingsreformen. Helsehuset har en samlet kostnadsramme på 360 mill kr og vil få ca. 450 arbeidsplasser.