Energimerking er et nytt, stort og åpent marked for konsulenter og et område det er mulig å tjene store penger på. Men Norskvvs.no stiller spørsmålet om man kan stole på at de som utfører energimerkingen er skikket til å gjøre det?

– I forskriften er kompetansekravene gitt. Vi har sagt at for å utføre denne jobben, så skal man ha utdanning på bachelor-nivå og så skal du ha erfaring fra energimerking, svarer Birger Bergesen.

Det er litt lavere krav på boliger enn næringsbygg. NVE går ikke ut og sertifiserer eller godkjenner noen utover det, det må man sørge for å ha i orden.

– Brudd på energiloven kan føre til sanksjoner, men det er ikke tatt stilling til akkurat hvordan de skal brukes, sier Bergersen.

– Men vi er tilsynsmyndighet og vi vil utøve tilsynet etter hvert, blant annet gjennom stikkprøvekontroller. Det viktigste er at kunden etterspør dokumentasjon på kompetanse, påpeker Bergesen.

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) er ikke helt fornøyd med hva Bergersen sier.

- Vi er litt skeptiske til at kravene til kompetanse ikke er tydeliggjort bedre. Det er viktig i forhold til troverdigheten til ordningen. Det er ingen ordentlig kontroll på de som skal gjøre jobben. Slik som det er nå kan entreprenørene gjøre energivurdering på et anlegg de selv har installert. De som foretar en energivurdering bør være en nøytral instans, sier RIF-ekspert Marit Smidsrød til fdv.no.