Med 222 tilgjengelige stemmer er generalforsamlingen å regne som beslutningsdyktig. Styrets beretning og regnskap for 2010 ble godkjent uten kommentarer, det samme ble budsjettrammen for 2012.

Avtroppende formann Per Enersen holdt også i dag sin siste tale som formann i NRLs sentralstyre. Han benyttet sjansen til å belyse noen av NRLs oppgaver i året som har gått. Kursvirksomhet, NRLs arbeid med søknadsplikten på våtrom, rekruttering, fagutdanning og kompetansebygging var blant de positive oppgavene som ble trukket frem.

Formannen berømmet det arbeidet NRLs administrasjon gjør rettet mot myndighetene, både når det gjelder fagutdanning og i forbindelse med Teknisk forskrift. Spesielt er han glad for den innsatsen som legges ned i kompetanseheving innenfor forbybar energi og det fruktbare samarbeidet med Enova. Vannskadeprosjektet Sikker Vanninstallasjon og omdømmearbeidet rundt Skikkelig rørlegger ble også trukket frem som betydningsfulle i bransjens positive profilering utad. 

Per Enersen avsluttet med å takke for godt samarbeid med det sittende styret, administrasjonen og de mange gode samarbeidspartnere han har møtt underveis i løpet av de seks årene han har sittet som formann i NRLs hovedstyre.

I morgen velges et nytt styre inkludert ny formann. Sender en oppdatering når dette er på plass. Da sender jeg også med noen bilder. Vedlagt finner dere formannens tale i sin helhet.

VVS-forum kommer tilbake med mer stoff fra generalforsamlingen.

Formannens tale
Generalforsamlingene NRL/RS 2011
på Lillehammer


Mine damer og herrer,

Først og fremst - hjertelig velkommen til årets Generalforsamling. Spesielt hyggelig er det å se NRLs æresmedlemmer Lyder Soltvedt og Helge Lid tilstede. Velkommen skal dere være!

Nok et år ligger bak oss – og vi kan se tydelige tegn på at norsk økonomi er i bedring både ved økende BNP, økende privat konsum, lav arbeidsledighet og lav inflasjonstakt.
Også byggenæringen viser positive takter – spesielt er å merke prognosen på 32 % økning i boligbyggingen for 2011 og en generell økning i kommende år på ca 6 % hva det totale byggemarkedet angår. For rørleggerfaget er også prognosene positive.

Hva har vi så drevet med i NRL i siste periode?

Først vil jeg nevne alt arbeidet rundt revidert plan- og bygningslov og tilhørende forskrifter. I perioden har vi gjennomført et rekordmessig antall kurs i pbl og TEK. Kursene har vært fullbooket og skapt stort engasjement. Lovendringene har som kjent skapt mange lovfortolkninger og jeg tør påstå at kursene har avklart et utall spørsmål og NRLs Administrasjon har for øvrig gjort en formidabel jobb for å skape klarhet i mange av problemstillingene som bransjens praktikere har forelagt oss.

Videre har NRL latt sin stemme høre når det gjelder søknadsplikt for våtrom og de byråkratiske problemer som dette har medført. Vi har hele tiden hatt tett dialog med bl a Oslo kommune om hvordan man kan forenkle disse prosedyrene og vi har vært synlig på NRK når det gjelder å profilere bransjens syn – nemlig å bibeholde kravet til kvalitet samtidig som søknadsprosessen kan forenkles.. Statsråd Navarsetes krumspring for å løse dette problemet, har også avstedkommet diverse pressemeldinger hvor bla NRL og Byggmesterforbundet klart har uttalt hva vi mener om saken. I møte rett før påske med departementet, BE og representanter for byggenæringen fikk vi også presentert NRLs forslag til et enkelt registreringsskjema for rehabilitering av våtrom – noe som utvilsomt falt i god jord. NRL har dessuten sammen med byggmesterne, murerne og blikkenslagerne stilt spørsmålstegn ved reglene rundt uavhengig kontroll og har i den forbindelse innhentet en juridisk betenkning fra advokatfirmaet Schjødt som man har lyttet til. Også her skjer det nå samtaler mellom departementet, BE og byggenæringen for å finne en ordning som også bygghåndverkerne kan se seg tjent med.

Så et par ord om NRLs vannskadeprosjekt ”Sikker Vanninstallasjon”. Konseptet er nå ferdigstilt når det gjelder informasjon til medlemmene og utarbeidelse av bransjeregler for nybygg og service. NRLs Styre har bestemt at ”Sikker Vann” skal være et konsept for alle NRLs medlemmer og vi har lagt all informasjon og nødvendig dokumentasjon tilgjengelig på NRLs lukkede hjemmesider. Samtidig vil det bli avholdt diverse samlinger i avdelingene utover høsten hvor vi skal se nærmere på hvordan medlemmene nå kan få implementert systemet i egen bedrift. Husk på at ”Sikker Vann” i stor grad dreier seg om holdninger i foretaket – kompetansen bør allerede ligge der. Nå oppfordrer vi bedriftene til å ta verktøyet i bruk – NRLs DDV ligger klar på hjemmesiden og er bare å laste ned. Og dessuten - etter TEK 10 har faktisk kunden krav på en DDV fra dere! Husk det!

Ellers synes jeg det alltid er på sin plass å minne om viktigheten av det arbeid NRL i samarbeid med Opplæringskontorene gjør innenfor rekruttering, fagutdanning og kompetansebyggingen i bransjen. I perioden har NRL utfordret statssekretæren i Kunnskapsdepartementet når det gjelder bransjens ønske og behov for et rent VG 2 løp for rørleggere. Vi har også fått BNL med på tankegangen om en radikal endring av hele opplæringssystemet for byggfagene. Så nå kjøres det to utdanningsløp i BNL – et løp hvor vi forsøker å revidere dagens utdanning innenfor de byråkratiske rammer som gjelder – og et annet løp hvor vi starter med blanke ark og foreslår et utdanningsopplegg som vil gi oss den type fagfolk som bedriftene sårt trenger. Så får vi se hvilke løp som kommer først i mål. Vi har ellers i perioden i samarbeid med DataPower utviklet I-fag som et påbygg til NRLs E-læringsprogram og dessuten utarbeidet en bok for prøvenemndene – den første i sitt slag. Og vi må selvsagt ikke glemme den flotte gjennomføringen av NM på Lillehammer i fjor hvor vi fikk stor oppmerksomhet i media og av kulturministeren.

Vi må heller ikke glemme å nevne VVS-bransjens felles markedsføringsprosjekt ”Skikkelig rørlegger” som nå virkelig har satt seg. Jeg må bare si at både denne kampanjen og det arbeid som ellers gjøres på området kommunikasjon i NRL er av stor betydning for vår positive profilering ute blant våre medlemmer, kunder, myndigheter og media. Jeg viser til info-materiell som dere alle har fått lagt på plassen deres. Les – og bli oppdatert!

Endelig vil jeg berømme NRL og dens administrasjon for deres innsats på energisiden hvor det nå drives en målrettet kompetanseutvikling for aktørene i bransjen. Dette i samarbeid med Enova, Lavenergiprogrammet og øvrige organisasjoner innenfor energiområdet. Vi har fått utviklet et utmerket kurskompendium og er for øvrig godt i gang med kursing av interesserte fagfolk. Med tanke på morgendagens marked er denne innsatsen uomtvistelig nødvendig for de av våre medlemmer som ser seg i en nøkkelrolle i fremtidens energibygging.

Og resultatet av alt det jeg nå har nevnt – i tillegg til det som ikke er nevnt – er at NRLs medlemsmasse har nådd uante høyder på vårparten 2011 – noe vi virkelig skal være stolte av!

Avslutningsvis vil jeg så benytte anledningen til å takke for det gode samarbeidet jeg har hatt med det sittende Styret og med NRLs Administrasjon. Ettersom jeg nå trekker meg som formann på denne Generalforsamlingen, vil jeg dessuten rette en takk til dere alle som jeg har hatt befatning med i min formannsperiode og som jeg har hatt gleden av å bli kjent med. Uten deres positive engasjement ville vi aldri ha vært der vi er i dag - og det synes jeg følgelig fortjener en klapp. Takk skal dere ha!