Samtidig har NRL forståelse for noen av argumentene rørleggerne kommer med.

- Kravene oppfylles enkelt ved at det benyttes vannbestandige materialer i hulrommet i veggen der sisternen plasseres og at det er viktig med godt fall mot varslingspalten under toalettskålen, opplyset teknisk direktør i NRL, Ole H. Larmerud til www.vvs-forum.no.Ole H. Larmerud påpeker at hensikten er, som det står i TEK 10, at lekkasjen skal oppdages raskt. Det gjøres når vannet kommer ut av varslingshullet. Det andre kravet om automatisk avstengning gjøres ved å plassere føleren inne i spalten.

Samarbeid med snekker viktig
- NRL forstår argumentasjonen mot prefabrikkerte kassetter som ikke kan gjøres hundre prosent tettet i gjennomføringene og som dessuten fører til opphopning av vann i kassettbunnen. Dette er etter vår mening en dårligere løsning enn å benytte vannbestandige materialer og ”gulv” med skikkelig fall mot varslingshullet. Gulvet i hulrommet bør tettes godt med et par lag med smøremembran for å hindre at vannet trenger ned i veggkonstruksjonen og at vannet når føleren før det finner andre veier, påpeker Larmerud.

NRLs Ole H. Larmerud ber også rørleggerne merke seg at kravet gjelder kun sisterner som plasseres inn i veggen. Plasseres sisternen i en kasseløsning utenpå veggen, er det ikke fare for at veggkonstruksjonen skal ødelegges ved en lekkasje. Av den grunn er det nok med en spalte under kassen som varsler lekkasje. Det er altså ingen krav til lekkasjestopper.

- Med et godt samarbeid mellom snekker og rørlegger kan oppgaven løses enkelt, rimeligere og bedre enn ved å bruke kassetter, mener Ole H. Larmerud.

TEK 10 krav og veiledning
I TEK 10 § 13-20, underpunkt 2 a står det klart at våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antasmå bli utsatt for vann i brukssituasjonen. Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk. I punkt 2 b påpekes det at gjennomføringer skal ikke svekkes tettheten. I punkt 2 c heter det at i rom som ikke har sluk og vanntettgulv, skal vanninstallasjoner ha overløp eller tilsvarende sikring mot fuktskader. Gulv og vegger som kan komme til å bli utsatt for vannsøl skal utføres med vannbestandige materialer.

I punkt 2 e kan vi lese følgende: Det at vegger med innebygde sisterner eller lignende skal sikres mot fuktinntrengning fra lekkasje fra installasjon. Eventuelle lekkasjer skal synliggjøres og i andre rom enn våtrom skal lekkasjen føre til automatisk avstengning av vannet.

I annet ledd bokstav e i veiledningen heter det videre i veiledningen til TEK 10:

Innebygde sisterner eller lignende skal monteres slik at eventuelt lekkasjevann ikke fører til oppfukting og skade på omsluttende konstruksjoner. Innebygde vanninstallasjoner skal utføres slik at eventuelt lekkasjevann raskt blir synliggjort og slik at vanninstallasjonen lett kan skiftes.

Driver fortolkningen for langt
Når det gjelder såkalte preaksepterte ytelser står det blant annet, at det i våtrom skal sisterner og lignende skal monteres i en prefabrikkert kassett med vanntette overflater eller hulrom. Eventuelt lekkasjevann må dreneres ut i våtrommet slik at lekkasjen raskt blir synlig. I andre rom enn våtrom må sisterner og lignende plasseres i prefabrikkert kassett med vanntett overflate eller i et hulrom med vanntett sjikt. Det må være automatisk lekkasjestopper inne i hulrommet. Dersom vannmengden ved lekkasje er større enn trauet kan fange opp, må overskytende vann ledes ut i rommet og ikke inn i konstruksjonen.

- Husk at det er kravene i TEK 10 som gjelder. Veiledningsteksten utdyper kavet, mens preakseperte ytelser kun er et forslag til hvordan forskriftskravet kan oppfylles. De nevnte kassettløsningene er etter NRLs mening å drive fortolkningene av TEK 10 altfor langt, sier Ole H. Larmerud.