Schneider Electric i Norge har fått utført en undersøkelse som viser nettopp dette.

Administrerende direktør Runar Hansesætre i Schneider Electric sier han ble overrasket over ledernes positive syn på energisparin.

Undersøkelsen er gjennomført blant 100 økonomi- og miljøsjefer i kommuner og fylkeskommuner og 100 i private bedrifter med mer enn 80 ansatte innen bransjene industri, kraftforsyning, vannverk, bygg og anlegg, og omsetning og drift av fast eiendom.

Nesten alle norske virksomheter arbeider med energieffektivisering. Allikevel mener rundt tre av fire ledere at virksomhetene må gjøre mer. Over åtte av ti mener at også myndighetene må gjøre mer.

Kravene til myndighetene omfatter strengere lover og forskrifter og subsidiering av tiltak. Lederne mener det fortsatt er et betydelig innsparingspotensial på mellom 10 og 20 prosent i energibruk og -kostnader. De aller fleste virksomheter arbeider aktivt med, og har planer om tiltak som kan få ned energibruken. Det største hinderet, opplyser de fleste, er at sparing koster penger.

- Lederne nærmest ber om både pisk og gulrot. Samtidig legger vi merke til at de er forsiktige med potensialet. Våre anslag ligger på mellom 30 og 40 prosent i energibruk og dermed kostnader, sier administrerende direktør Runar Hansesætre i Schneider Electric.

Blant det som undersøkelsen viser er at nesten alle norske virksomheter arbeider med energieffektivisering, men 40 prosent av private bedrifter har ikke tallfestede mål for hva de skal oppnå, mot 25 prosent i offentlig sektor.

Videre kommer det frem at norske virksomheter er bedre enn svenske på alle områder, det vil si i forhold til hva som er gjort og spart, mål, potensial og holdninger. Svenskene har også langt lavere ambisjoner.

Det kommer også frem at virksomhetenes ambisjoner er for små, og mer kan gjøres, i følge lederne selv.

Undersøkelsen viser også at investeringsviljen er høy, og høyest i offentlig sektor. Undersøkelsen viser samtidig at lederne i liten grad vet hvor mye som er spart.

- Virksomhetene må få på plass et system for å måle og få oversikt over energiforbruket, og iverksette tiltak for å få dette ned, sier Hansesætre.

 GI DIN KOMMENTAR HER: