– Oppvarming av gamle kirker er faktisk et stort problem i Norge. De som driver kirkene vet ofte ikke hvordan oppvarmingen skal skje for at det ikke skal oppstå skader, sier prosjektleder Leif Jørgensen i ÅF.

Problemet er at varme gir lavere luftfuktighet.
– Tørr luft tørker ut materialet i altertavlene, noe som fører til at de sprekker. Store verdier og kunstskatter står i fare for å blir alvorlig skadet og ødelagt, sier Jørgensen.

Hensynet til kirkebygget kommer ofte i konflikt med hensynet til de som arbeider i kirkene, som ønsker en behagelig arbeidstemperatur, gjerne rundt 20 grader.

Ødelegger orgelbelg
Det verste for orgellyden er imidlertid store temperatursvingninger. Hvis en kirke har vært tom og kald og raskt varmes opp til 19 grader, fører det til at orgelet lyder surt.

– I noen kirker senkes temperaturen helt ned i fem grader. Så varmes den raskt opp før gudstjeneste. Men orgelet blir ikke varmt, og det klinger falskt, sier daglig leder Jan Ryde hos Ryde og Berg Orgelbyggere til Newswire.

De store mengdene tre i et kirkeorgel varmes sakte opp, og det samme er tilfelle for de største pipene.

Jan Ryde sier at høy temperatur over tid også kan føre til sprekkdannelser i orgelet.

– Det er viktig å finne den riktige balansen mellom temperatur og luftfuktighet. I noen kirker bør man installere luftfuktere. Vi har også gode erfaringer med vannbåren varme, sier Ryde.

Varme benker ok
ÅF har gjennom flere år samarbeidet med Kirkelig Fellesråd i Oslo for å finne gode tekniske løsninger som ivaretar både bygninger og arbeidsmiljø.

Ifølge ÅF er det viktig at den varme luften ikke stiger opp til taket og danner en varmepute der. Men siden varm luft naturlig stiger opp mot taket, kan det være vanskelig å unngå.

– I de fleste tilfeller anbefaler vi å montere strålevarmere under benkene, med et jevnt lavt nivå. Det fører til at folk som sitter på benkene føler seg ganske varme, samtidig som temperaturen i luften er lav, sier Leif Jørgensen.

Men siden enkelte ønsker å gå bort fra benker og installere stoler i stedet, må det også vurderes alternative løsninger. ÅF arbeider nå med en slik vurdering på oppdrag fra Kirkelig Fellesråd.

– Et alternativ kan være å installere gassovner eller vannbåren varme. Menighetene må også tenke på strømregningen.

Kilde. Newswire