Det er hos brukerne at den forventede gevinst realiseres, skriver daglig leder i buildingSMART, Steen Sunesen i et nyhetsbrev til medlemmene.

Steen Sunesen påpeker at en av de første gruppene som kom i gang med målrettet å identifisere sine største utfordringers og finne løsninger på disse er EBA. Entreprenørene opplever at grunnlaget de får fra rådgivere, arkitekter og ingeniører er for ulikt til at man effektivt kan lage gode kalkyler og planlegge byggingen.

- EBA ønsker å stille krav til entydig åpen BIM-dokumentasjon av prosjekteringen. Kravene fra entreprenørene blir en enkel liste over de objekter som modellen skal innholde og hvilke egenskaper som trengs. Når kravene er de samme uansett entreprenør vil det hele bli enklere å forholde seg, påpeker Sunesen.

Reduserer kostnader
buildingSMART Norge sin byggherre gruppe, Byggherreforum holder nå på med et liknende initiativ. Deres fokus er kravene som stilles til åpen BIM-dokumentasjon fra både rådgiver og entreprenør for entydig forvaltning, drift og vedlikehold (FDV dokumentasjon).

- BIM`en brukes til å samle FDV dokumentasjon i løpet av prosjekteringen og byggingen. Dermd reduseres kostnader til produksjon av FDV dokumentasjon ved byggets ferdigstillelse. En viktig effekt for FDV persknalet ved å bruke BIM`ens digotale informasjon om bygget er at de kan få rask tilgang til akkurat den informasjon de trenger.

Man drukner ikke i overflødig informasjon, påpeker daglig leder i buildingSMART.

I følge Steen Sunesen vil byggherren fortsatt velge ulike systemer for å ivareta deres FDV dokumentasjon, men når kravene harmoniseres mellom byggherrene vil det bli enklere for rådgivere og entreprenører å levere. Kravene vil da være de samme uansett prosjekt og byggherre.

Større fokus i høst
I løpet av høsten vil building SMART øke fokuset på å få definerte harmoniserte krav.

- Samarbeidet mellom oss og Standard Norge er viktig for å sikre at det som standardiseres er de faktiske femtidige behov, sier Steen Sunesen.