En undersøkelse gjennomført for NAV EURES, viser at 29 prosent av norske bedrifter benyttet arbeidskraft fra ett eller flere EU-land i løpet av det siste året.

Næringslivets bruk av EU-arbeidskraft økte med tre prosentpoeng det siste året. 34 prosent av bedriftene mener det er sannsynlig at de vil benytte EU-arbeidskraft kommende år. For ett år siden sa 32 prosent det samme.

- I flere år har vi sett en klar økning i bedrifters bruk av arbeidskraft fra EU. Samtidig ser vi tendenser til større bransjevise variasjoner i behovet for EU-arbeidskraft fremover. Det kan derfor ikke utelukkes et taktskifte i næringslivets bruk av EU-arbeidskraften, sier arbeids og velferdsdirektør Tor Saglie.

Det er færre i bygg- og anleggsbransjen som planlegger bruk av EU-arbeidskraft fremover, sammenlignet med faktisk bruk siste år.

- Stadig flere bedrifter ansetter arbeidstagerne fra EU i faste stillinger. Dette kan tyde på at både norske arbeidsgivere og utenlandske arbeidstagere har et langsiktig perspektiv på arbeidsforholdet. Vi vet fra tidligere spørreundersøkelser at ni av ti bedrifter er fornøyd med denne arbeidskraften, sier Saglie.

I bygge- og anleggsvirksomhet hele 44 prosent som benytter europeisk arbeidskraft.Undersøkelsen er gjennomført av Perduco for NAV EURES blant et representativt utvalg på 2000 bedrifter i november og desember 2007. Tilsvarende undersøkelser er gjennomført halvårlig siden 2004.

EURES er et europeisk arbeidsformidlingsnettverk som bistår arbeidsgivere og arbeidstakere i forbindelse med formidling av arbeidskraft innen EU-/EØS-landene.