Norsk samtidsarkitektur har opparbeidet et sterkt omdømme i utlandet – som ukonvensjonell, sprek, høyt kompetent, utformet i nærhet til naturen og i godt samsvar med norske sosiale, politiske og kulturelle tradisjoner. Men norske arkitektbedrifter har liten grad fulgt opp i kjølvannet av denne anerkjennelsen, skriver Arkitektbedriftene.no.

Når vi er kulturpolitisk aktive, for eksempel med arkitekturutstillinger i utlandet, har de sjelden vært fulgt av næringspolitiske tiltak. Regjeringens arkitekturmelding i fjor, ’Arkitektur.nå’ påpekte dette misforholdet, og oppfordret til initiativer.

3. september inviterte Norges ambassadør i Danmark Jørg Willy Bronebakk og Innovasjon Norge, i samarbeid med Arkitektbedriftene i Norge, til et formiddagsmøte mellom danske byggherrer, konsulenter og myndigheter og seks norske arkitekt/landskapsarkitektfirmaer i den nyrestaurerte ambassadørboligen i Hellerup utenfor København.

De norske firmaene som presenterte seg var Element Arkitektur, Arkitektgruppen Lille Frøen, Ratio Arkitekter (tidligere Medplan og BGO), Link-Signatur, Asplan-Viak og Bjørbekk & Lindheim. Over lunsj ble det deretter samtaler ved små bord satt opp i de vakre lokalene og ute på terrassen.

Danske arkitekter er svært aktive på det norske markedet. Norge utgjør mer enn 30% av den danske eksporten av arkitekttjenester. Det har hittil vært liten trafikk den andre veien.

De norske arkitektene regnet ikke med å komme tilbake til Norge med fulle ordrebøker, men håpet å ha plantet noen frø, litt nysgjerrighet på hva norske firmaer kan levere i Danmark, gjerne i samarbeid med lokale arkitekter.

Det er et håp at når danske oppdragsgivere i fremtiden inviterer firmaer til konkurranse om oppdrag, vil de litt oftere også ta med noen norske firmaer. ”Vi har ganske mye å by på”, var budskapet. ”Gi oss sjansen!”.

Kilde: arkitektbedriftene.no/