NVE mener på sin side at fjernvarme er bra samfunnsøkonomi. De avviser at de ikke vurderer samfunnsøkonomien i prosjektene.

Bakgrunnen er at Bransjeforeningen Norsk Teknologi har klaget inn ca. 15 fjernvarmekonsesjoner for Olje- og energidepartementet. Det politiske presset gjør at NVE gir konsesjoner til fjernvarme ukritisk, mener foreningen.

– Fjernvarme er blitt et politisk og idelogisk mantra for dagens regjering. Dette bunner mye i en grunnleggende skepsis til elektrisitet som energibærer. Fjernvarmesatsingen er politisk drevet og er lite forankret i energifaglige og samfunnsøkonomiske vurderinger og analyser. En tilleggsdimensjon er at man nå også har gjort fjernvarmesatsingen til en del av landbrukspolitikken, sier næringspolitisk direktør Tore Strandskog i Norsk Teknologi til tu.no.

Norsk Teknologi frykter at fjernvarme skal fortrenge andre løsninger, som varmepumper, styringssystemer og elektrisitet. Dette er løsninger som Norsk Teknologis medlemsbedrifter leverer.

Rune Flatby, direktør for konsesjonsavdelingen i NVE, sier til tu.no at NVE gjør et regnestykke etter en fast metode hvor vi går gjennom kundegrunnlag og kostnader for å se om dette er et godt prosjekt.

– Energiomlegging og fjernvarme er høyt prioritert av de politiske myndigheter. Det er en viktig føring, sier Flatby.

– Vi gir konsesjon til det vi ser som gode prosjekter. Vi registrerer at det er diskusjon om disse utregningene, og at noen vil at vi skal regne mer på elektrisitet som alternativ. Dette vil bli avklart gjennom klagebehandlingen, sier Rune Flatby.

Energiloven sier at energiproduksjon og -fordeling skal være samfunnsmessig rasjonell. Det betyr ifølge NVE at de kan ta flere hensyn enn hva som er mest lønnsomt i kroner og øre. Et eksempel er at kommuner trenger å kvitte seg med søppel.

Les artikler på tu.no