Permitteringsreglene
- Det er svært positivt at permitteringsregelverket fra 2009 blir videreført. Det er et viktig bidrag for bedriftene til å beholde kompetansen ettersom det forventes en fortsatt vanskelig og utfordrende markedssituasjon innen bygg, skip og offshore. Målsettingen må være at reglene for 2009 blir en permanent ordning, sa Tore Strandskog.

Lærlingetilskuddet
- Vi opplever det positivt at ekstratilskuddet for lærlinger foreslås videreført ettersom bedriftene har betydelige kostnader knyttet til lærlinger. Dagens ordning med ca 100.000 kroner i lærlingetilskudd er for lite - bedriftene får bare halvparten. Kostnaden ved videregående opplæring i skole er likevel høyere (ca 120.000) og årlig ytelse til videregående opplæring og lærlingetilskuddet må bli like store. I dagens markedsituasjon velger mange bedrifter tilfeldig arbeidskraft og innen elektrofaget øker bruken av eksempelvis utenlandsk arbeidskraft, innleid eller fast ansettelse.

Energieffektivisering
Det er oppløftende at man ønsker å styrke Energifondet med 5 milliarder kroner, men vi mener at en altfor liten andel av Energifondets midler går til energieffektivisering. Enovas minstegrense på 500.000 kWh i byggesektoren er for høy og Enovas tiltakspakker bør nå videreføres i egne programmer. Det er ikke behov for flere utredninger på dette området, men det er viktig at handlingsplanen for energieffektivisering i Soria Moria II følges opp. Vi etterlyser også skattefradragsordninger. Dokumenterte arbeidskostnader i forbindelse med energieffektivisering i husholdningene må kunne trekkes fra. Dette er både et klimatiltak og et motkonjunkturtiltak, samtidig som dette bidrar til redusert omfang av svart arbeid, sa Strandskog.

Omsorgsteknologi
- La de eldre bo lenger hjemme før overgang til institusjon ved bruk av omsorgsteknologi. Det er i tråd med de eldres ønsker, samtidig som det offentlige sparer ca 1,5 millioner per person som ellers ville ha flyttet på institusjon, sa Erik Pilgaard. - Alle hus i Norge burde ha installert smarthusteknologi for å gjøre beboerne i stand til å bo i huset i alle livets faser og utsette behovet for institusjonsplass. Det finnes i dag ingen tilskuddsordninger som stimulerer huseiere til å investere i smarthusteknologi. Vi ber Finanskomitéen om å innstille til Stortinget endringer i Husbankens rammebetingelser, slik at tilskuddsordningen også vil omfatte installasjon av smarthusteknologi i alle sykehjem, omsorgsboliger og private hjem, sa Erik Pilgaard.

Kilde: Norsk Teknologi