Ordreinngangen svikter, oppsigelser og permitteringer tiltar. Regjeringen varsler ny tiltakspakke. Norsk Industri har denne uken levert et notat til Regjeringen som beskriver virkeligheten slik vi ser den.

Regjeringen har varslet en ny tiltakspakke i månedsskiftet januar/februar. Norsk Industri er i denne forbindelse bedt om å komme med innspill og analyser.


Fortsatt er kreditt-tørke og uavklart finansiering et stort problem for mange bedrifter. Men vi ser nå i økende grad at det svikter med hensyn til ordreinngangen, som er sterkt nedadgående i mange bransjer og bedrifter, samt at oppsigelser og permitteringer tiltar.

I forrige uke var ledelsen i Norsk Industri i møter med flere departementer om disse spørsmålene. Norsk Industri holder løpende kontakt med industrien og myndighetene, slik at vi kan formidle best mulig informasjon om situasjonen.

Det vedlagte notatet gir en beskrivelse av virkeligheten, slik Norsk Industri ser den akkurat nå.

Fra industriens ståsted er det svært viktig at banktiltakene når en større bredde av banker - og det raskt, heter det i notatet.

Organisasjonen understreker at det vil ha stor betydning for mange bedrifters fremtid og utviklingen i arbeidsledigheten i 2009 om bankene fungerer noenlunde normalt om noen måneder.

Det er først når bankenes næringslivskunder er rimelig fornøyd, at finanskrisen er over, heter det i notatet og Norsk Industri frykter det er langt frem dit.

Frykten er at aktivitetsnivået i samfunnet blir dratt svært langt ned om en bare skal basere seg på at bankene gradvis kommer seg på beina igjen.

Norsk Industri tror ikke regjeringen kommer unna en betydelig likviditetstilførsel direkte til næringslivet første halvår 2009, og mener en sterk økning i direkte utlån til næringslivet må til.

Rammen for lavrisikolån via Innovasjon Norge må økes med et tosifret milliardbeløp og rammen for Innovasjonslån med et milliardbeløp samtidig med økning av rammen til Enovas satsing på ny teknologi.

Les hele notatet i pdf-format

Kommentar eller mer informasjon, skriv til journalist Per Henriksen