I Drammen skal en noligblokk bli bli den første i Norge som rehabiliteres med ambisjoner om å strekke seg ut over passivhusnivå. Bak prosjektet står NorgesEiendom, Enova, FutureBuilt, Husbanken, ZEB og Skanska.

- NorgesEiendom har ambisjon om å være ledende innen rehabilitering av eksisterende boliger av typen som i Nordahl Brunsgate i Drammen. Målet for dette spesifikke prosjektet er at det gjennom arkitektkonkurransen og gjennomføringen vil framstå som et forbilde for nye prosjekter, sier prosjektleder Runar Bekkhus i NorgesEiendom til VVS-Forum.

I tillegg til det svært lave energibehovet, vil dette også handle om bygningens mulighet til selv å produsere energi. I konkurransen skal det også fokuseres på miljø- og klimaeffektive materialer, grønn mobilitet og universell utforming.

Aktørene utlyste en konkurranse og fikk 21 søknader. Fire arkitektteam ble til slutt valgt ut til å konkurrere om hvem som har den beste løsningen for å rehabilitere boligblokken.

Målet er at boligblokken skal ha et svært lavt energibehov, og være delvis selvforsynt med energi.

Utover energisparing, har NorgesEiendom tro på at leilighetene blir lettere omsettelig, til en bedre pris.

- Vi tror at moderne og innovative boliger med sterkt preg av framtidsrettede miljø løsninger på energi, funksjon, materialvalg og tekniske løsninger vil være lettere omsettelig, sier Runar Bekkhus.

- Vi har også tro på at dette vil kunne gi bedre pris på sikt, men erkjenner at markedet i dag har liten vilje til å betale ekstra for disse kvalitetene, innrømmer han.

- Gjennom prosjektet i Nordahl Brunsgate håper vi den støtten vi får av Husbanken, Enova, FutureBuilt, ZEB og Skanska vil bidra til å vise at slike framtidsrettede prosjekter vil være bærekraftige, sier han.

- NorgesEiendom ser mulighet for at slike kostnadseffektive og miljøvennlige boliger vil kunne bidra til å ”løfte” et boligmiljø som kan gi grunnlag for økt prisvurdering.

- Har NorgesEiendom tanker om flere boligblokker som kan rehabliteres på samme måte, dersom resultatet blir vellykket?

- Vi ser allerede på andre bygg hvor vi kan fortsette denne spennende utviklingen med mål om gode bomiljø som framstår med lavt energibehov, lite vedlikehold på basis av en god bærekraftig modell. I dette perspektivet er vi forventningsfulle og spente på de resultater som konkurransen vil gi oss, sier Runar Bekkhus i NorgesEiendom til VVS-Forum.

De fire utvalgte teamene i konkurransen er:
• PIR II Oslo AS, Lalaland AS, Arne-Førland Larsen, Sigurdur Gunnarsson.
• ARKITEKTSKAP AS, Landskapsfabrikken, Ketner Olsen arkitekter, Høyer Finseth AS.
• DARK arkitekter AS, ArcgencY+MAST, Norconsult, Hambra.
• Div.A arkitekter as, kämpfen für architectur ag - Zürich, naf energitechnik - Zürich, Kanenergi as, Makiol+Wiederkehr – Beinwill am See, Peter Makiol, Bjørbekk & Lindheim.

Når rehabiliteringen starter vil den pågå mens leilighetene er bebodd.

GI DIN KOMMENTAR HER: