Hvis du spaserer nedover i retning Skøyen fra Borgen T-banestasjon, går du gjennom et boligområde som minst av alt bringer tankene hen på tunneler, kloakk og digre maskiner. Men på Nedre Silkestrå kommer du til et hus som nærmest er en fasade utenpå en skråning. 300 meter inne i fjellet herfra, langt under fine hus og velstelte hager, ligger en varmesentral som er spesiell, ikke bare i norsk, men også i europeisk sammenheng.


Øyvind Nilsen har vært prosjektleder for Skøyen varmesentral.

I Skøyen varmesentral arbeider Norges to største varmepumper, med kapasitet på henholdsvis 18,5 og 9,5 MW. Den største av disse ble installert i 2006, den minste i desember 2007. Det spesielle med disse pumpene er ikke bare størrelsen, men også at de "går på" rå kloakk fra VEAS-tunnellen.

– Dette er de eneste to varmepumpene i Europa som henter varme fra rå kloakk, alle andre bruker renset kloakk, opplyser Øyvind Nilsen Hafslund AS. Nilsen har vært prosjektleder for utbyggingen av energisentralen.
– Renset kloakk er mye enklere å bruke. Problemet er å unngå at kloakkrørene tetter seg. Det problemet har vi løst ved å snu kloakkstrømmen gjennom fordamperen i varmepumpen én gang i timen. Vi merker at kloakkpumpen går tyngre når det nærmer seg retningsskifte.

– Varmepumpene her er også spesielle på en annen måte, opplyser Nilsen videre. Anlegget har en totrinns kompressor som leverer varmt vann opp mot 90 °C, det er det ingen andre som gjør med kjølemediet R134 A.

Ved full kapasitet pumpes 850 kubikkmeter fjernvarmevann i timen. Den lille pumpen tar varme fra 1400 kubikkmeter kloakk i timer, den største fra 2400 kubikkmeter.

Skøyen varmesentral fjernstyres fra et kontrollrom i Brobekkveien på Haraldrud. Normalt er en mann innom hver dag på dagtid og sjekker at alt er i orden.

Om erfaringene med Norges to største varmepumper, sier prosjektleder Øyvind Nilsen:
Skøyen varmesentral er en økonomisk og miljømessig suksess. Alt fungerer som forutsatt. Her utnyttes kloakkvarme som ellers ikke ville vært brukt til noen ting.
 



Herfra går det det en 300 meter lang tunnell inn til energisentralen.


Den "lille" varmepumpen – med kapasitet 9,5 MW.


 Tunnellen inn til enregisentralen. De to øverste rørene er fjernvarmevann – tur
og retur – den nederste er ventilasjonskanal.