Dette viser nye tall fra Framtiden i våre hender. Sverige og Danmark ligger langt foran oss og øker stadig forspranget som presenteres på deres nettside Framtiden.no.

Her beskrives det at solfangere er på verdensbasis den tredje største teknologien for produksjon fra fornybare energikilder, etter vann- og vindkraft, og er ca. ti ganger større enn solceller.

Svenskene har 13 ganger og danskene hele 26 ganger flere solfangere per 1000 innbygger enn Norge. Det er en myte at det ikke er lønnsomt å utnytte sol til å varme opp vann og boliger her i landet. Over 2/3 deler av energiforbruket i boliger og næringsbygg går til varmtvann og oppvarming. Et solfangeranlegg kan dekke opp til 70 prosent av varmtvannsforbruket, og 30 prosent av oppvarmingsbehovet i en gjennomsnittlig norsk bolig.

Stavanger Aftenblad hadde fredag et oppslag om dette temaet hvor de siterer Liv Thoring, fagrådgiver for energi i Framtiden i Våre Hender. Hun sier der at gitt at gjennomsnittlig strømpris de neste 20 årene holder seg på dagens nivå (ca 90 øre), at solfangeranlegget har en levetid på 20 år og at man monterer en 12 m2 solfanger som har et årlig utbytte på 6.000 kWh, vil dette gi en innsparing på 108.000 kroner.

Et solfangeranlegg i denne størrelsen koster rundt 50.000 kroner, men du kan få refundert 10.000 kroner av utgiftene fra Enova.

I Sverige og Danmark har det vært støtteordninger for kjøp av solfangere i en årrekke, mens Norge hadde det i 1992-93 og fikk det først tilbake i 2008.

- Vi mener at politikerne må øke Enova-støtten til slike solvarmeanlegg til halvparten av investeringskostnadene gjennom Enova, slik at det blir en nedbetalingstid på maks fem år. Da vil folk se nytten av investeringen i løpet av den tiden de forventer å bli boende i huset, sier Thoring Stavanger Aftenblad.

SI DIN MENING HER: