Norge er på samme nivå som Slovakia og Korea med å implementere tiltak.

- Regjeringen må vise at de virkelig vil noe med energieffektivisering, hvis ikke blir dette pinlig, sier Guro Hauge, daglig leder i Lavenergiprogrammet.

Lavenergiprogrammet for bygg og anlegg er et samarbeid mellom myndigheter og næringen for å jobbe med energieffektivisering og miljøvennlig energiomlegging.

 Det Internasjonal Energibyrået har laget en rapport hvor de har vurdert hvordan ulike land har oppfylt 25 anbefalinger for energieffektivisering. IEAs rapport viser at kun 7% av anbefalingene om energieffektivsering i bygg er helt gjennomført i Norge. - Norge har planer om å gjennomføre tiltak, men i liten grad implementert anbefalingene fra Det Internasjonale Energibyrået, sier Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

IEA anbefaler at Norge øker innsatsen på energieffektivsiering, og skriver blant annet at Norges politikk på byggområdet må få økt oppmerksomhet. I en rapport utarbeidet av Sintef Byggforsk, Lavenergiprogrammet og Byggenæringens Landsforening blir det anbefalt at Regjeringen setter av 1,6 milliarder årlig og som økes gradvis til 2,6 milliarder i 2017 for å få utløst et stort energispare potensial i bygg.

- Det er nødvendig med en kraftig økonomisk satsing. Det er flere ting som må gjøres mener Hauge:

1. Det må satses på kompetanse i byggenæringen.
2. Det er viktig å få fram gode forbildeprosjekter som baner vei for framtidens energivennlige bygg.

Regjeringen har i Soria Moria 2 sagt at de skal komme med en handlingsplan for energieffektivisering i bygg.

- Handlingsplanen som Regjeringen har lovet må gi et konkret svar på hvor mye energi som skal spares i bygg og hvordan man konkret skal oppnå dette. Kanskje IEAs rapport gir inspirasjon til en fornyet innsats, sier Hauge.

Rapporten viser at Norge har redusert energi-intensiteten med 2% per år fra 1990-2007. Dette skyldes hovedsaklig et skifte i næringsstruktur fra næringer med høyt energibruk, til næringer som bruker mindre energi. IEA påpeker også at Norges strategi på energieffektivsierng i stor grad går ut på å implementere EUs direktiver på dette området.

Rapporten får man tilgang til på IEAs hjemmeside

Les mer om Lavenergiprogrammet her.

Kilde:lavenergiprogrammet