Norge vil dermed også snarlig gå inn i konkrete forhandlinger med EU, sier olje- og energiminister Riis-Johansen i forbindelse med sluttrapportene fra energi-tenketanken Grønn Boks Energy Camp.

-Dette er en historisk klimauke for Norge. Denne uken økte regjeringen bevilgningene til fornybar energi med 1,2 milliarder kroner. Det er nesten en dobling av årets budsjett, og vil gi nye grønne prosjekter i hele landet. For det andre har vi nå lagt til grunn at fornybardirektivet er EØS relevant. Jeg føler meg trygg på at EU og Norge finner en god og omforent løsning. Det tredje er at vi i morgen legger frem videre planer om investeringer i teknologisenteret for CO2-håndtering på Mongstad, sa Riis-Johansen.

Direktivet vil blant annet pålegge EU-landene å øke sin gjennomsnittlige fornybarandel fra 8,5 prosent til hele 20 prosent i 2020.

Hvert EU-land må øke sin fornybarandel ut ifra en gitt, beregnet prosentsats. Norges mål vil bli kalkulert på samme måte.

Det vil innebære at Norge må øke sin andel av fornybar energi fra 60 til rundt 70-74 prosent, ifølge tidligere norske beregninger.

Olje- og energiministeren velger å fokusere på mulighetene fornybardirektivet fører med seg.

– Det ligger mange muligheter her, ikke minst på handelssiden for ren energi. En ringvirkning vi blant annet mener å kunne se, er at havvindprosjekter på den bakgrunn kan være mer gjennomførbare enn tidligere anslått, sier Riis-Johansen.