- Hele Norge vil jo ha vindkraft! Den overveldende oppslutningen om vindkraft og vindkraftsatsing i hele landet er særlig gledelig for oss i SAE Vind, som har prosjekter mange steder i Norge. Ofte kan det høres ut som om det er sterk motstand mot vindkraft, men vi ser av undersøkelsen at et stort flertall ser positivt på etablering av vindmøller, også om dette skjer i nærheten av der de selv bor eller ferierer, sier Anders Gaudestad, administrerende direktør i SAE Vind.

SAE Vinds klima- og vindkraftsundersøkelse, som ble gjennomført de siste 14 dagene i mai, viser at 8 av 10 nordmenn mener klimakrisen krever økt satsing på vindkraft, og 45 prosent mener Norge bør satse vesentlig mer på vindkraft enn i dag.

73 prosent sier de er positive til etablering av vindmøller i sin hjemkommune. Undersøkelsen viser også at folk flest ønsker vindmøller velkommen der de ferdes til daglig. To tredjedeler av de spurte er positive til etablering av vindmøller i nærheten av der de bor eller ferierer. Andelen som er negative er kun 31 prosent.

Gaudestad i SAE Vind er svært tilfreds med at vindkraften har stor oppslutning i befolkningen, men etterlyser samtidig et større engasjement fra de folkevalgte: - Rammebetingelsene for vindkraft i Norge er blant de dårligste i Europa, og det er godt å vite at vi har et overveldende folkeflertall i ryggen når vi nå krever at det må legges atskillig bedre til rette for vindkraft i Norge. Vi har Europas største vindkraftpotensial, og har derfor et ansvar for å utnytte dette potensialet som en del av vårt bidrag til å løse klimakrisen, framholder Anders Gaudestad.

- Vindkraft vil bli Norges tredje energirevolusjon dersom det legges til rette for det. Først kom vannkraften, så oljen og gassen og nå vindkraften. Denne store befolkningsundersøkelsen viser at folk flest ser vindkraftens betydning, både for å møte klimakrisen og som grunnlag for et nytt norsk industrieventyr, sier Anders Gaudestad.

Om SAE Vinds klima- og vindkraftundersøkelse
SAE Vinds Nasjonale Klima- og vindkraftundersøkelse er en bred kartlegging av nordmenns holdninger og meninger om klima og fornybar energi, med særlig vekt på vindkraft. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat. Intervjuene er gjennomført per telefon, og basert på et utvalg bestående av 4000 respondenter som gir full lands- og fylkesrepresentativitet.

Kilde: SAE Vind