- Norge har forutsetninger for å gjøre det mye bedre. I stedet er vi middelmådige, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter H. Brubakk.

Konkurranseevnebarometeret 2008 viser at Norge har tapt terreng i forhold til våre viktigste handelspartnere siden 2005, på politikkområder som er sentrale for bedriftenes konkurransekraft. Brubakk peker på at Norge blant annet gjør det dårligere på de områdene som Stortinget, gjennom handlingsregelen, har bestemt seg for å satse på: Infrastruktur, forskning og utdanning, samt vekstskapende skattelettelser:

- Det er kritisk når vi taper på utdanning, når næringslivet etterspør stadig mer kompetent arbeidskraft. Det er også kritisk når vi taper på transport, med store avstander til konkurrerende markeder, sier Brubakk.

- Vi har ikke brukt de gode tidene, de fete årene, på å forberede oss på de dårlige.

Nest sist på utdanning
NHOs Konkurranseevnebarometer rangerer tolv land på ti politikkområder. I årets måling oppnår Norge ingen plasseringer blant de tre beste på noen politikkområder. Dårligst stilt er det på utdanning og kompetanse, der Norge er nest sist av de tolv rangerte landene – bare Polen er bak.

- De nordiske landene topper årets barometer innen politikkområder som er sentrale for bedriftenes konkurransekraft. Alle - bortsett fra Norge, sier Kristoffer Eide Hoen og Aslak Molvær som har utarbeidet rapporten. Hoen og Molvær er rådgivere i NHOs avdeling Internasjonalisering og samfunnsøkonomi.

Grunnlag
Sammenligningen av Norge og de elleve andre landene er gjort på grunnlag av 94 indikatorer kategorisert innen følgende 10 sentrale områder: Internasjonal tilpasning, arbeidsmaked og lønnskostnader, utdanning og kompetanse, innovasjon og FoU, transport, IKT-infrastruktur, energi og miljø, økonomisk stabilitet, skatter og avgifter, og byråkrati og forenkling.

Kilde:NHO