Denne konferansen har forandret karakter de siste årene. Blant annet har innholdet blir mer bredspektret. Den første konferansen fokuserte mye på avløpsrensing og gjenvinning av næringsemner. Nå vil man også se nærmere på integrert kontroll og styring av avløpsnett.

- Selve behandlingen av avløpsvannet blir viktigere og viktigere fremover. Utfordringene består blant annet i avfallskverner i husholdningene og det å finne løsninger for å spare og gjenvinne energi, påpeker Saijariina Toivikko i programkomiteen for årets konferanse.

Det er hentet inn en rekke fagfolk fra hele Europa til Helsingforskonferansen i november. Fra Norge deltar Hilliges Rita fra NIVA, Milina Jadranka Kristiansen, Sigurd Grande, Steinar Nilo og Erik Gløersen, alle fra Oslo kommune. Oddvar Torsnes skal holde foredrag om ”slam som ressurs”. Tosnes skal dele sine erfaringer fra et Sentralrenseanlegg på Nord Jæren når det gjelder biogass og utvikling av kommersielle gjødselsprodukter.
Kristine Akervold fra Bergen kommune skal snakke om energiriktig prosjektering.

- Vi håper og tror at konferansen vil fungere som en møteplass som igjen gir verdifullt utbytte av praktisk kunnskap og informasjon. Målsettingen er at deltakerne skal lære av hverandre og høste erfaringer som kommer til nytte i det daglige virke, understreker Saijariina Toivikko i programkomiteen.

I forbindelse med konferansen er det lagt opp til to faglige utflukter – en til Viksbacka og en til Eko-Vik. Førstnevnte er et moderne renseanlegg og Eko-Vik er Helsingfors sin første økologiske bydel. Påmelding til konferansen gjøres visa nettet.