– Startskuddet for nye Oslo S gikk i 2008 da Space Group Arkitekter i samarbeid med Storbritannias største ingeniørrådgiver, Atkins (trafikkanalyse, logistikk), og landskapsarkitektkontoret Schønherr Landskab vant den utlyste arkitekt-konkurransen for det nye området. I løpet av 2009 skal vinnerforslaget bearbeides for videreføring i skisseprosjekt og reguleringsplan. Det er i dette arbeidet Rom Eiendom har valgt å bruke Norconsult, Norges ledende flerfaglige rådgiver rettet mot samfunnsplanlegging og prosjektering, som faglig bistand.

Til å bearbeide vinnerforslaget, etterspurte Rom Eiendom rådgivere med kvalifikasjoner innen mange ulike fag og erfaring fra store, komplekse prosjekter. Alle de store multidisiplinære rådgiverne i Norge ga tilbud og ut i fra en totalvurdering trakk Norconsult det lengste strået i konkurransen om å levere de beste tjenestene innen bygg, VVS, elektro, akustikk, brann og geoteknikk.

– Norconsult hadde i sitt tilbud jevnt over god kompetanse liggende i det øvre sjikt innen alle fagdisipliner, sier prosjektsjef Trond Rusten i Rom Eiendom.

Skisseprosjektet skal være klart første kvartal 2010 og avtalen er et stort og betydningsfullt oppdrag for Norconsult.


Artikkelen fortsetter under bildet.






















Bildetekst: Vinnerforslaget til Space Group Arkitekter for nye Oslo S. Gruppens forslag la vekt på å åpne Oslo S mot Operaen og fjorden, samt å bygge høyhus for hotell, handel og kontorer i forbindelse med stasjonen. (Illustrasjon: Space Group Arkitekter)


Faglig utfordrende
Prosjektet er faglig komplisert innen flere områder og byr derfor på mange ingeniørmessige utfordringer som må utredes. Oslos hovedjernbane-stasjon, som er Norges største trafikknutepunkt, skal være i full drift under hele utbyggingen. Det kreves derfor at riving og utbygging gjøres i ulike faser tilpasset publikum, jernbanetrafikk og annen kollektivtrafikk samt omgivelsene.

Stasjonsalleen vil bestå av monumentale stålbuekonstruksjoner, som krever spesiell nisjekompetanse. Norconsult har derfor valgt å alliere seg med det engelske rådgiverselskapet AKT (Adams Kara Taylor) med kontor i London som underrådgiver innen bygningsteknikk. Det engelske selskapet har opparbeidet seg en ledende internasjonal rolle innen sitt fagfelt.

– At vi har fått med oss engelskmennene på laget er en styrke for prosjektet, mener divisjonsdirektør for Tekniske Systemer og oppdragsansvarlig Egil Gossé i Norconsult. Vi ser frem til et tett samarbeid med AKT, der vi vil fokusere på å få til en optimal kunnskapsutveksling, noe vi alltid gjør når vi jobber på prosjekter med gode partnere.

Over 30 av Norconsults rådgivere kommer til å være involvert i prosjektet som er delt inn i seks fagområder som ledes av en disiplinleder innen hvert fag. Og de ulike disipliner kommer til å møte mange interessante oppgaver når de går i gang. De som får helt spesielle utfordringer å bryne seg på i skisseprosjektet, er Norconsults akustikkrådgivere: Lydoverføring og vibrasjoner fra togtrafikken påkrever spesiell rådgiverkompetanse innen akustikk for å kunne dempes på en god måte. Et annet område som utfordres spesielt er geoteknikk: Under Østbanebygget er det registrert store setninger og Norconsults geotekniske rådgiver er alt i gang med prøvegravinger for å kunne vurdere refundamentering.

– Det er spesielt hyggelig at Rom Eiendom også ønsker å benytte seg av en rekke av våre spesialkompetanseområder og tilleggstjenester,” sier Gossé. Eksempelvis vil Norconsults kompetanse innen innovasjon og ledelse av kreative prosesser bli benyttet i dette prosjektet avslutter han.

Kilde: Norconsult