- Vi aksepterer ingen former for økonomiske misligheter eller korrupsjon. Det tar vi konsekvensen av, sier administrerende direktør John Nyheim i Norconsult.

Det er Norconsults egne undersøkelser og en ekstern gjennomgang foretatt av PriceWaterhouseCoopers (PwC), som har avdekket uregelmessighetene. Undersøkelsene viser at daglig leder i Norconsults deleide datterselskap i Tanzania, NTZ, har foretatt flere irregulære kontantutbetalinger. Totalt er det snakk om ca. 650.000 kroner.

- Vi har ryddet opp i de irregulære forholdene. NTZ er satt under administrasjon fra Norge. Arbeidsforholdet til den daglige lederen i NTZ avsluttes. Vi trekker oss i tillegg helt ut av Tanzania. Økonomiske misligheter og korrupsjon bryter med alt det vi står for. Ingen ansatte i Norconsult har medvirket eller kjent til de irregulære utbetalingene, sier Nyheim.

Gjennomgangen av NTZ ble iverksatt etter at Verdensbanken varslet om mistanker om ulovlig forretningsførsel i et vann- og avløpsprosjekt i Tanzania der Norconsult var en del av et Joint Venture sammen med to lokaler partnere. I fjor ble det avdekket at prosjektkontoret i Dar es Salaam hadde utbetalt totalt USD 146.500 uten annen dokumentasjon i regnskapet enn håndkvitteringer. Dette forholdet har Norconsult meldt til Økokrim.

Etter at Norconsult ble klar over de økonomiske mislighetene i Tanzania i fjor, har selskapet iverksatt en rekke tiltak.
- Norconsult gjennomfører en full gjennomgang av alle våre utenlandsprosjekter. Dette arbeidet vil være sluttført i høst. Hvis det avdekkes uregelmessigheter vil vi også rydde opp på tilsvarende måte der. Gjennomgangen som allerede er fullført i Mozambique, avdekket ingen kritikkverdige forhold, sier Nyheim.

Norconsult samarbeider med Verdensbanken om bekjempelse av korrupsjon.
- Norconsult ønsker å bidra til at Verdensbankens og andre finansieringsinstitusjoners låneprosjekter holdes rene for økonomiske misligheter og korrupsjon. Det gjør vi best ved å delta i dette markedet i henhold til lovverk, avtaler og våre egne etiske retningslinjer, og fortsette å gjennomføre gode prosjekter etter å ha vunnet dem i redelig konkurranse. På bakgrunn av de forhold som nå er avdekket i Tanzania, ser vi allikevel ingen annen mulighet for å rydde opp enn å trekke oss helt ut. Vi ønsker å rydde opp på en handlekraftig måte, sier Nyheim.

Norconsult har også gått gjennom alle interne rutiner for vurdering av samarbeidspartnere, tilbudsgiving, kontraktsinngåelser, prosjektgjennomføring, økonomistyring og regnskapsførsel. Siden 2005 har selskapets arbeidet med å fornye selskapets etiske retningslinjer. Disse er nå implementert gjennom en omfattende prosess i organisasjonen.

Norconsult har orientert Økokrim og øvrige norske myndigheter om beslutningen om å avvikle virksomheten i Tanzania.

Kilde:rif.no