BIM er ikke bare en teknologi, men innebærer også en gradvis endring av måten vi samarbeider i prosjekter på.

BIM er en av de største endringer som BA-bransjen står overfor. Målet er at bygningsmodellene etter hvert skal bli offisielle dokumenter i prosjektene, ikke kun 2D-tegninger som nå. Denne overgangen påvirker veldig mye i bransjen, som samarbeidsformer, kontrakter, kvalitetssystem, med mer. Det at for eksempel både Statsbygg og Forsvarsbygg har tatt grep og kommer med sine BIM-krav fra 2010, er med på å forsere utviklingen ytterligere.

Viktig at alle tar ansvar
Bygningsinformasjonsmodellering endrer ikke bare arkitektens, men også ingeniørens og konstruktørens måte å arbeide på. Modellering er ikke bare en teknologi, prosjekteringsformen innebærer en gradvis endring av måten vi samarbeider og samhandler på. Derfor er det viktig at alle aktører tar sin del av dette ansvaret.

Med nye krav fra byggherrer om bruk av BIM-modeller i prosjekteringen, er forventningen i Norconsult at dette vil tvinge frem økt samarbeid i tidligfasen av prosjekter, slik at kostnader og risikoer i senere faser (bygge- og driftsfaser, hvor mesteparten av kostnadene påløper) kan optimaliseres og reduseres. Det er derfor viktig at alle parter er tidlig med i prosjektene.

Viktig for å møte miljøkrav
Bruk av BIM er også en viktig faktor for å imøtekomme dagens og fremtidige miljøkrav. Informasjons-modeller vil kunne ivareta en ”grønn” miljøprofil i prosjekter ved at det er mulig med analyser av energiforbruk, simulering av et optimalisert inneklima, og å nå målsetninger om mindre avfall.

Støtter buildingSMART
I tillegg til Revits BIM-teknologi søker Norconsult å benytte seg av buildingSMART-teknologien for å gjennomføre en kostnadseffektiv måte å organisere og gjennomføre prosjekter på. Norconsult kan vise til praktisk erfaring med bruk av buildingSMART-teknologi i flere oppdrag.

På bakgrunn av dette vurderer vi dagens løsninger til å være moden nok for å gjennomføre byggeprosjekter med bruk av buildingSMART-teknologien. Vi forutsetter derfor at våre BIM-verktøy støtter siste offisielle versjon av IFC og benytter buildingSMART-teknologi der det er formålstjenlig.

Bred erfaring
Norconsult har hittil gjennomført flere hundretalls små og store oppdrag med aktiv bruk av 3D-modellering, og i flere av disse brukt BIM. Modellene har vært brukt til både tegningsproduksjon, kollisjonskontroll, simuleringer, masseberegninger og analyser.

Visualisering
Visualisering anvendes som et verktøy i prosessen for å prøve ut og verifisere forskjellige løsningsforslag. Visualisering kan benyttes som verktøy innen prosjekteringsgruppen eller som presentasjon overfor oppdragsgiver, entreprenør, beslutningstakere, brukere, offentlige etater, politikere, naboer osv. Bruk av visualisering er spesielt viktig for ikke tekniske parters forståelse, da man ikke kan forvente at disse leser 2Dtegninger med like stor forståelse som ingeniører. Krav om visualisering kan skje i forbindelse med bedømmelse av for eksempel et prosjektforslag eller annen faseavslutning.

Visualisering inngår i beslutningsprosesser i forbindelse med presentasjon, vurdering og bedømmelse av prosjekter i tidligfaseprosjekter. Minimumskravet er at en volummodell kan benyttes til visualiseringer av anlegget/bygget. Det kan på bakgrunn av volummodellen dannes Virtual Reality-modell (modell man fritt kan
gå rundt i), stillbilder og skyggediagram.

Kilde: Norconsult.no