NHO har satt karakterer innenfor hvert av de 10 politikkområdene NHO vurderte som viktigst for næringslivet foran Stortingsvalgene i 2005 og 2009.

NHO har vurdert hvorvidt forholdene har blitt bedre eller dårligere for næringslivet på disse 5 årene, og om regjeringen har benyttet det økonomiske handlingsrommet til å forbedre vilkårene for norske bedrifter og arbeidsplasser.

Blant det som slår negativt ut er at resultatene i skolen er middels, energi- og klimapolitikken er defensiv og lite realistisk, og moderniseringen av offentlig sektor har stoppet opp.

Det er videre vurdert i hvor stor grad regjeringen har gjennomført viktige tiltak fremmet av næringslivet. Hvorvidt regjeringen har oppfylt egne løfter eller ikke, er derimot ikke tillagt vekt. Intensjoner og løfter fremover er heller ikke vurdert. NHO har gitt karakterene på skalaen fra 1-6, der 6 er beste karakter.

- På tross av positive utviklingstrekk, er hovedbildet en forverring av rammevilkårene for norske bedrifter etter fem år med rødgrønn regjering. Derfor blir også næringslivets samlede karakter for regjeringens innsats en 3-er, sier NHOs administrerende direktør John G. Bernander.

Les NHOs Regjeringens karakterbok