Prissystemet er et evig tilbakevendende samtaletema i rørbransjen, og antakelig er det bare astronomer som arbeider med større tall enn rabattprosentene der. Men tatt i betraktning den brede enigheten som hersker om at det må komme en overgang til nettopriser, er det påfallende at intet ennå har skjedd. En av dem som synes det er på tide å erstatte snakk med handling, er Bjarne Haugland, daglig leder av VA og VVS Produsentene (VVP).
– Vi støtter nettoprissystemet og ser ingen grunn til å dra ut den tilpasningen som må komme. Også blant rørleggerne er det mange som ser frem til en slik omlegging.

– Vi må få bort de svære rabattene som skader bransjen i dag, det er feil å bruke grossistens prisbok som prisliste. Mange rørleggere bruker systemet fornuftig, men det er et system som oppfordrer til for høye priser.

– Bruttoprisen er jekket opp for å dekke rabattene og det gjør oss som handler gjennom grossist sårbare i konkurransen med direkteselgere og ikke minst virksomheter utenfor rørbransjen. Bauhaus og Ikea har antakelig store fordeler av at rørbransjen holder prisene kunstig opp med luft i systemet. Merpris som ikke er en merverdi er en gave til de andre. Vi kan bli utkonkurrert av andre som har helt andre kalkyler – basert på innkjøp og avanse.

– Med tre grossister er det greit å sammenligne og tilpasse seg konkurransen. Det er som med bensinstasjonene på hver sin side av riksveien, du behøver bare å se over veien for å vite hva du kan ta. Det viktigste er at vi slutter å prate og gjør noe, sier Bjarne Haugland.

VVS-forums redaktør fikk nylig et eksempel på hvordan noen baderomsbutikker ikke skyr noen ting for å skyve publikum bort fra faghandelen. I en baderomsbutikk i et stort kjøpesenter koster et toarmet håndklestativ, av typen med to svingbare armer, over tusen kroner. Et tilsvarende stativ koster hos Tjersland i Oslo 320 kroner.