Økonomisk sammenligning av alternative varmesystemer
Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven (TEK) fra 2007 stiller krav til bygningers energiforsyning. Kravet innebærer at ca. halvparten, men minimum 40 %, av bygningens varmebehov skal kunne dekkes av annen energiforsyning enn elektrisitet og/eller fossile brensel. Forskriften sier også at kravet til energiforsyning ikke gjelder for bygninger med et særlig lavt varmebehov eller dersom det fører til merkostnader over bygningens livsløp. Norsk Teknologi har i samarbeid med flere kompetansemiljøer utviklet en nettbasert kalkulator som hjelper byggherrer og entreprenører å gjennomføre nåverdiberegning av alternative varmesystemer i nye bygg.

Kravet om energiforsyning i Teknisk forskrift gjelder alle nye bygg og ved søknadspliktige rehabiliteringer.
Formelverk og beregningsmetode i kalkulatoren er hentet fra veiledningen til TEK §8-22, og baserer seg på nåverdiberegning. Med nåverdiberegningen måles dagens verdi av differansen i investeringskostnader og energikostnader ved ulike oppvarmingsløsninger over bygningens levetid, som er satt til 50 år.

For å føre fremtidige inn- og utbetalinger tilbake til nåtidspunktet må man benytte en diskonteringsrente. Veiledningen til TEK angir at man skal benytte en diskonteringsrente på 4 %. Alle tekniske installasjoner settes til å ha levetid på 20 år, med mindre annen levetid kan dokumenteres.

Tilgang til og bruk av kalkulatoren er gratis, via nettsiden:

http://kalkulatorer.norskteknologi.no/tekkalk/

For å komme i gang å bruke kalkulatoren må du registrere en brukerkonto. Som registrert bruker får du tilgang til et prosjektområde som kun du har tilgang til.

Her kan du lagre prosjekter som er under arbeid og prosjekter som er fullført. Du kan også benytte tidligere prosjekter som mal for nye prosjekter. Fra listen over dine prosjekter kan du også skrive ut en rapport om beregningene som er utført.

Kilde: Norsk Teknologi