Det er en uforskammet sprek pensjonist som møter undertegnede på Sola Lufthavn og vi kjører hjem til huset som har vært hans hjem siden han kom til Stavanger for over femti år siden. Hjemmekoselig og uten preg av å eies av en som sikkert kunne bodd i et palass av et hus.

Nå som den gang Hestness var direktør kjører han Pick Up. Nå Isuzu, mens han i mange år som eier og direktør i Stavanger Rørhandel kjørte Skoda Pick Up. I garasjen står en Suzuki. Så stormannsgal skal ingen beskylde ham for å være. Like nøktern, jovial, hyggelig og imøtekommende som alltid med mye empati og engasjement for sine medmennesker nå som da han var sjef for 750 ansatte i Stavanger Rørhandel. Huslig har han også blitt på sine eldre dager, og disker opp med kaffe og vafler og legger til og med duk på bordet.

En epoke er over
Det må ha vært litt av en endring som skjedde i Olav Gerhard Hestness sitt liv for noen år siden, da rørhandelen først ble solgt, og hans kjære følgesvenn seilbåten gikk samme vei året etter. Begge deler har vært en stor del av hans liv gjennom jobb og fritid siden han kom fra Bergen til Stavanger i 1959. Da hadde hans far etablert Stavanger Rørhandel i 1955 etter å ha drevet Bergens Rørhandel siden 1933.

– På 60-tallet fant Phillips den første oljen i Nordsjøen og oljegalskapen var i gang. Vi var på oljemesse i 1972 og var først ute med etablering som leverandør til olje og offshore i Stavanger og i hele Skandinavia, fortsetter han og mangler ikke ord når det er snakk om ”oljå” som de sier på den kanten av landet.

Parallelt med oljesatsingen ble også VVS og VA bygget opp i Stavanger Rørhandel. Først på Forus og deretter begynte avdelingene å komme en etter en. Først Lyngdal, så Porsgrunn, før de fortsatte kysten rundt og etter hver var etablert over hele Østlandet også. Sammen med Bergens Rørhandel, som da var overtatt og ble drevet av Olavs brødre Rolf og Lasse Hestness, var de mer eller mindre landsdekkende med noen ”huller” i Nord-Norge.

Tidene forandrer seg
Nå er alt dette historie. I 2004 ble hele virksomheten solgt til Ahlsell.
– Tidene ble annerledes, og forsøket på sammenslåing av Stavanger og Bergens Rørhandel var allerede i gang på det tidspunktet, men uten noe resultat , forteller Hestness og fortsetter :

– Vi skjønte at det ble vanskelig for tredje generasjon å drive videre på samme måte og innså at vi måtte selge. Det var mange barn involvert, for jeg hadde to, Lasse hadde tre, og Rolfen hadde to. Vi var ikke enige, men slik ble det likevel, fastslår han.

I dag er alle tifreds med løsningen og Lasse og Rolf kjøpte Olav ut av eiendomsselskapene og de sitter fortsatt som eiere av mange av eiendommene, og flere av dem leies fortsatt ut til Ahlsell.
Forhandlingene med Ahlsell startet i april 2004, og 26. mai samme år hadde de det siste møte.

– I dag må vi bli enige ellers går vi fra hverandre som venner, men uten noen salgskontrakt hadde Göran Näsholm (adm.dir. i Ahlsell red.anm.) sagt, og enige ble de. Resten av den historien er kjent.

Mindre engasjert
-Jeg søker ikke så mye informasjon i bransjen lenger. I 2005 fylte jeg 70 år og da var det på tide å legge inn årene. Etter hvert ble det mindre henvendelser til ham også, men jeg har fortsatt god kontakt med flere av de eldre i bransjen, blant annet tidligere direktør i Oras, Arnfinn Åsen.

-Er det ingen som ringer og spør hva du ville gjort i ulike situasjoner?
– Nei, det er det slutt på, sier Hestness og virker fornøyd med det.
Men Olav Gerhard Hestness har fortsatt meninger om mye i bransjen, og kommer inn på leverandørene. Han forklarer:

- Det virker som det er mer stabilt på leverandørleddet, sier han nesten spørrende, og tenker i forhold til alt som har skjedd både med grossister og rørleggerbedrifter til færre og større enheter.

-Savner du bransjen?
– Det hadde vært moro å være med litt, men spiriten er ikke tilstede lenger, fastslår Hestness og sammenligner seg med skihopper Anders Jakobsen som visstnok også mangler motivasjon. Og fortsetter i hoppsportens terminologi for å illustrere hvordan et eventuelt comeback for ham ville blitt;

- Det ville blitt Boklöv-stil og landing på kulen, sier Hestness og ler godt.

-Men det er artig at det fortsatt ser ut til å være så mange igjen av de gamle i bransjen, spesielt hos leverandørene, sier han og ramser opp flere navn fra ”gamle dager”. Like sikker på det er han ikke da han etter noen hyggelige timer i sofakroken kjører undertegnede til Ahlsell på Forus for et besøk der. – Ser du noen kjente får du hilse de fra meg, er budskapet til ettertanke i det vi skiller lag.

Dagens situasjon
Det blir flere timer med hyggelig prat i sofakroken, og vi er innom dagens markedssituasjon i bransjen. Olav har registrert Onninens nysatsing på VVS, men Solar Norge og iGros har han ikke hørt om.

– Ka e det for noke? Men han tror likevel at det kan være plass til alle, for økt konkurranse er sunt og de klarer seg nok, men de vil vel aldri få det helt store volumet, konstaterer Hestness med adresse til de nye.

– Og da blir vel ikke konkurransetilsynet så mistenkelige og tror de tre store (Ahlsell, Brødrene Dahl og Heidenreich red.anm.) driver med ulovligheter og det er jo bra, fastslår han.

Ahlsell pakker sammen?
Om Ahlsell vil vår profil ikke si så mye, men tror de etter hvert vil pakke sammen på Forus og flytte hovedkontoret til Østlandet.

- Lageret forsvinner jo i oktober og da er det ikke mye igjen her, konstaterer han men understreker at det med hovedkontoret er hans personlige ytring. Han benytter samtidig anledningen til å skryte litt av både Brødrene Dahl og Heidenreich, som han mener gjør mye riktig.

Sin etterfølger i Stavanger Rørhandel Steinar Aasland, har han i dag ikke noe kontakt med.
Noe Olav G. Hestness la ned mye engasjement i og mener burde hatt livets rett den dag i dag, var VVS Informasjon Norge. Den gikk konkurs på slutten av 80-tallet og lå nede i noen år.

– I 1990 startet Arnfinn Åsen (Leverandørforeningen), Tor Backe (NRL) og jeg som formann i NRF den gangen noe som het VVS-bransjens Markedasaktiviteter som ble gjort om til nye VVS Informasjon Norge og Evy Aker ble ansatt som leder i 1991. Hun tilegnet seg utrolig raskt et enormt kontaktnett i bransjen og gjorde mye bra i den tiden det varte. Men flere forhold gjorde at VVS Informasjonen etter noe tid ble nedlagt, noe jeg beklager sterkt. Arbeidet burde vært videreført, men det virket ikke som bransjen ville ha det.

Angrer ikke
-Er det noe du angrer på og ville gjort annerledes?
- Da ville jeg ikke begynt med dette i det hele tatt, men jeg vært løypesjef i Turistforeningen, sier en lattermild Olav G. Hestness. Han kommer med det inn på sin nye hobby, som er hundespannkjøring på Finnmarksvidda og litt på Svalbard. Det er noe han har begynt med på sine eldre dager og stortrives med. Målet er kanskje Finnmarksløpet etter hvert, for den nå 76 år unge mannen som har satt sitt positive preg på en hel bransje i et halvt århundre.

Den eneste synlig endringen undertegnede kunne registrere hos mannen som har satt dype spor etter seg i bransjen, var fraværet av pipa og tobakken. Det ble lagt bort for noen år siden og var en positiv forandring både for hovedpersonen selv og omgivelsene.