I Sverige viser en ny rapport fra Energimyndighetene at 27 prosent av alle småhus blir varmet opp med elektrisitet, mens altså hele 46 prosent har brukt penger på varmepumpe. Rapporten gjelder fjoråret og 73 000 småhuseiere ble forespurt. 64 prosent svarte på spørsmålene i undersøkelsen.

I en undersøkelse som ENOVA gjorde for to år siden viste det seg at 34 prosent av alle eneboliger i Norge hadde installert varmepumpe. Dette tallet er høyere i dag.

- Det er ca. 1,2 millioner eneboliger i Norge og hvis 34 prosent av disse hadde varmepumpe for to år siden, så var det 400 000 boliger som hadde installert varmepumpe, resonerer, daglig leder i NOVAP; Bård Baardsen.

- Hvor mange varmpepumper er det solgt i Norge de to siste årene?
- Vi anslår at det er solgt ca. 160 000 varmepumper i denne perioden, så hvis vi sier at ca. 100 000 av disse er installert i eneboliger kan vi anta at det er solgt 500 000 varmepumper. Det betyr at 42 prosent av alle eneboliger i landet vårt nå har varmepumpe.

- Dette regnestykket er ikke helt nøyaktig, men et slags estimat som forsøker å anslå hvor stor andelen av varmepumper er, understreker NOVAPS Bård Baardsen.

Med tanke på at den svenske rapporten anslår at nærmere halvparten av alle svenske småhus har varmepumper, så virker beregningene fra NOVAP ganske tilforlatelige. Vi ligger altså litt etter svenskene med en andel på 42 prosent, men det er ikke mye…