En del av NHOs medlemsbedrifter melder at tillitsvalgte hevder at det er NHO som nekter å akseptere 14-21 ordninger, eller for den saks skyld alle andre ordninger enn 12-9 ordninger.

- Dette er feil, sier forhandlingsdirektør i NHO, Rolf Negård.

Ikke noe "hokus pokus"
NHO har for noen uker siden lagt fram for LO konkrete forslag til både 14-21 og 14-14 ordninger. Forslagene var - og er - ment som mulige ordninger. Om bedrift og klubb ønsker å organisere arbeidet på en annen måte er det selvsagt helt greit for NHO, så lenge ordningen innebærer at den enkelte medarbeider har en gjennomsnittlig arbeidstid på 35,5 timer per uke.

- Det er ikke noe mer "hokus pokus" med det enn at dette er hva LO og NHO avtalte i 1986 skulle være arbeidstiden, sier Negård.

LO nekter
Når NHO har tatt fram 12-9 ordningene som alternativ til f.eks. 14-21, er det fordi 12-9 ordningen er tariffavtalt i to av Fellesforbundets overenskomster; Byggfagoverenskomsten og Verkstedsoverenskomsten.

- Det vi mener er at så lenge LO og forbundene nekter å godkjenne ordninger som trenger deres aksept etter arbeidsmiljøloven, ja da må det være bedre å benytte den tariffavtalte 12-9 ordningen med inntil 10,5 timers arbeidsdag framfor ordinær dagtid med 7,5 timers dag, sier Negård.

Kilde: Norsk Teknologi