Under årets Hallingtreff, som samler drøyt 100 vann og avløpsaktører, var det en stolt Øyvind Enger i NCC ledningsrenovering som ga klar melding om at firmaets PU-liner 2400 nå er godkjent av Folkehelseinstituttet som rørfornyer for vannledninger.

Gjennom et samarbeid med amerikanske 3M kan dermed NCC levere et nytt rør i røret i løpet av svært kort tid. NCC har sikret seg rettighetene på 3M-produktet i Skandinavia, og mener det er et stort marked som venter på denne løsningen.
-Nå snakker vi ikke lenger om å sprøyte et belegg, men faktisk etablere et eget rør i en tykkelse opp til 8,5 millimeter som tåler et trykk helt opp til 25 bar, forklarer Øyvind Enger.

Polyuretan benyttes som råvare, og eksisterende rør kan forsterkes med innvendig sprøyting opp til 8,5 mm tykkelse på ett strøk uten sig, lover Øyind Enger.
Inspeksjon av rørene kan utføres allerede etter 10 minutter, og NCC reklamerer med at ledningen er hundre prosent herdet etter 60 minutter selv med temperaturer ned til 10 kuldegrader.
Den nye vannledningen kan settes i normal drift etter to timer, og kan benyttes på duktilt og grått støpejern og AC-rør. I disse dager fornyer NCC ledningsrenovering seks kilometer med vannledning i Oslo, uten noen form for oppgraving. Hvert strekk kan være opp til 130 meter med denne metoden.

Konkurransefortrinn
Sammenlignet med andre aktører er det tidsaspektet som er NCCs store konkurransefordel, mener Øyvind Enger. At man nå har funnet en metode for å påføre ett strøk helt opp i 8,5 millimeters tykkelse er Enger også godt fornøyd med. I de fleste tilfellene vil det holde med et nye tynnere strøk, og Enger mener 3,5millimeter kan betegnes som standard ved fornying av vannledninger. En 150 millimeter liner med 3,5 millimeter tykkelse vil tåle opp til 14,3 bar, mens en 8 millimeter tykkelse tåler helt opp til 25 bar. NCC går ut med en garanti på 60 år.