- Pilotprosjektet er vårt eget og det skal snart testes ut. Det kan være operativt om noen måneder, men det er vanskelig å være eksakt på tidsforbruket. Vi år komme tilbake til detaljene noe senere, sier lederen av kompetansesenteret, tekniske installasjoner, Eivind Litangen til vvs-forum.no.

Eivind Litangen har jobbet i NCC i fire år. Før det drev han eget konsulentselskap og han har også vært medeier i et selskap, så Litangen har bred erfaring fra VVS-bransjen.
- Jeg har holdt på med VVS i snart 35 år føler at jeg har opparbeidet meg gode kunnskaper, slik at vi alltid finner raske og gode løsninger når det oppstår utfordringer, forteller Litangen, som stortrives i sin jobb i NCC.

Jobber over hele landet
- Ingen arbeidsdag er lik og siden jeg er ansatt i Oslo, med hele landet som nedslagsfelt, så kommer jeg bort i mange spennende prosjekter. Jeg føler at jeg har den mest spennende jobben som finnes, sier Litangen, som bor i Stavanger. Han har også kontor i oljebyen.

Lederen av kompetansesenter, tekniske installasjoner, Eivind Litangen er opptatt av å finne enkle, funksjonelle løsninger.
- Det enkle fungerer best og det er ofte ikke behov for så mange ”duppe ditter”. VI må ikke problematisere, men velge løsninger som fungerer i hverdagen, mener han.
Eivind Litangen har helt siden han ble ansatt i NCC hatt fokus på at man skal gjøre forarbeidet riktig og nøyaktig første gang. Gjennom en slik holdning sparer man kostnader og utbygger blir svært tilfreds.

Feilmarginen har gått ned
- Vi har sett at feilmarginen i våre prosjekter har gått ned og md det har vi spart kostnader. Ved å ha konsulenttjenesten i eget hus, så har vi god kontroll. Jeg føler at jeg har god dialog med alle faggruppene og siden vi snakker samme språk får vi gjennomtenke løsninger. Vi mottar også i lang større grad enn tidligere mer komplette tilbud og det letter hverdagen vår.

Med snart 35 års fartstid i VVS-bransjen, så kjenner Eivind Litangen bransjen på godt og ondt. På direkte spørsmål fra vvs-forum.no om utviklingen, så svarer han nyansert og med innsikt:

- Utviklingen går sakte fremover. Sammenlignet med for eksempel databransjen er vi sinker, men det er kanskje ingen relevant sammenligning når alt kommer til alt. Radiatoren på veggen har fått ny design, men systemene er de samme. Elektro har tatt innersvingen på oss når det gjelder automatikk, så har vi tatt noe igjen på varmesiden.

Når det dreier seg om ventilasjon har det også skjedd lite de siste årene, så sett fra et markedsmessig ståsted er det lite spenstig. Samtidig er ikke utviklingen så urovekkende at det er grunn til å rope varsko. VVS-bransjen henger med og mange aktører gjør en god jobb, mener Litangen.

Driftskonferansen er nyttig
Eivind Litangen deltok på årets Driftskonferanse og er han er av en formening at det er viktig å holde seg oppdatert. Selv bruker han ca. 20 prosent av arbeidstiden til å holde seg à jour med faget og følger utviklingen tett.
- Driftskonferansen er noe an det bedre som tilbys i markedet. Blant annet kommer man i kontakt med, kan høre på og snakke med driftspersonell. Det er viktig og så man vi ikke glemme VVS-foreningen, for de gjør også en solid jobb når det gjelder informasjon og kompetanseheving, mener Litangen.

NCCs Eivind Litangen benytter seg i sitt daglige arbeid verktøyet SIMIEN, som står for SIMulering av Inneklima og Energibruk i bygninger, og han får ikke fullrost nok den windowsbaserte programvaren.
- Resultatene fremskaffes raskt og man får det presentert på en oversiktig måte, slik at vi kan fremskaffe data akkurat slik som oppdragsgiveren ønsker det. Vi kan levere bedre enn TEK-kravene om det er ønskelig, påpeker Litangen.

GreenBuilding partner
NCC har, som første europeiske eiendomsutvikler, blitt godkjent som såkalt GreenBuilding partner. Det innebærer i praksis at minst 75 prosent av selskapets prosjekter skal oppfylle GreenBuilding kriteriene. Seks av prosjektene til NCC er så langt godkjent som Green Building og for Norges vedkommende er det Lysaker Nova og Lysaker Torg som kommer innunder Green Building-kategorien.

- Dette handler om fremtidsrettede bygg, der vi har vært inne i en tidlig fase og foretatt beregninger samt annet nødvendig forarbeid, understreker Litangen.

- Hvilke prosjekter er du engasjert i akkurat nå?
- Det er flere store og interessante prosjekter som vi jobber med for tiden. Jeg kan nevne Ringriksbadet på Helgelandsmoen, Rica Hotel i Narvik, leilighetskomplekset Måken i Bergen og et oppdrag fra Verdal kommune, der vi skal bygge ny barneskole, ny ungdomsskole, flerbrukshall og svømmehall.

Hotell en utfordring
- Spesielt det å bygge en svømmehall er utfordrende. Her dreier det seg om å kunne sitt fag for å finne gode løsninger, men det vil vi klare, sier Eivind Litangen uten den minste tvil i stemmen.

- Er det en større utfordring å arbeide med et skolebygg fremfor et hotellbygg eller det akkurat det samme?
- Det er en større utfordring å finne gode ventilasjonstekniske løsninger i et hotell fremfor en skole. Et hotellrom står ofte tomt og det byr på utfordringer med tanke på å spare energi, men ved å knytte selve energistyringen opp mot hotellets bookingsystem ligger det store kostnadsbesparelser uten at det går på akkord med hotellgjestenes komfort.