Sterk økning i sykefraværet hos menn i privat sektor kan tyde på at finanskrisen påvirker sykefraværet. Det totale sykefraværet var på 7,7 prosent i 1. kvartal 2009 mot 7,4 prosent i 1. kvartal i 2008. Dette er en økning på 0,3 prosentpoeng, skriver bnl.no. 

Det er innenfor næringer som er sterkt rammet av finanskrisen at fraværet øker mest. Næringer som bygge- og anleggsvirksomhet, produksjon av metallvarer og deler til motorkjøretøyer, salg av motorkjøretøy og visse forretningstjenester, hadde alle en vekst i fraværet på over 7 % fra 1. kvartal 2008 til 1. kvartal 2009. Samlet sett økte sykefraværet med 3,3 %.

Samtidig med vekst i sykefraværet, økte også arbeidsledigheten kraftig i løpet av 1.kvartal 2009. Normalt fører økende ledighet til at sykefraværet synker. Det er for tidlig å konkludere med at de siste tallene betyr at denne effekten vil utebli. Det er mulig man vil se en annen utvikling dersom ledigheten forblir på et høyt nivå, skriver bnl.no

Bedring i arbeidsledigheten

– Jeg tror det er grunnlag for å kunne si at veksten i ledigheten er i ferd med å avta. Samtidig får vi veldig positive rapporter fra våre fylker som rapporterer om mer optimistiske signaler fra næringslivet, sier Arbeids- og velferdsdirektør i Nav, Tor Saglie til NRK i dag.

I vinter var var spådommen 100.000 nordmenn uten jobb i løpet av året. Senere i dag kommer de siste tallene for antall arbeidsledige, og det er trolig hyggeligere lesning, skriver NRK.no.