En av de få som har det privilegium å sette fyr på hele hus, er daglig leder Erling Mengshoel i lillehammerbedriften Prevent Systems AS. Eller kanskje det er hans samarbeidspartnere i Lillehammer og Øyer brannvesen som tenner på? Uansett er det Mengshoel og hans medarbeidere som skal slukke brannen, og det skal skje med vanntåke.

For den som fascineres av ild er det en trist nedtur. I det enes øyeblikket er det et knitring og et fantastisk lysspill som trollbinder, 20 sekunder senere er det hele over. Brannen er slukket, 

Vi skal til en driftsbygning på landet.
– I landbruket starter cirka 80 prosent av alle branner i sikringsskap eller andre elektriske installasjoner, forteller Erling Mengshoel til VVS-forum. – Vi har et godt samarbeid med Lillehammer og Øyer brannvesen og ble kontaktet av de sammen med Landbrukets brannvernkomité for et forsøk der vi skulle brenne ned en driftsbygning ved Hunderfossen.
Vi plasserte dysene ca. seks meter over arnestedet i bunnen av låven, slo ut vinduene og åpnet låvedøren. Det var også massevis av sprekker i treverket, så trekken var ganske frisk. Det var et viktig poeng for oss, for mange er skeptiske til vanntåke fordi de tror den ikke virker i bygninger med mye luft og sterk trekk. Brannvesenet kjørte så 10 bar trykk inn på vannledningen, som fører vann til tre dyser.

Vi antente et område med grunnflate på cirka 30 kvadratmeter som snart ble et flammehav. Så, (slette: etter 33 sekunder,) ble vanntåken aktivert. Den stopper først brannen fra å spre seg, og etter 20 sekunder var brannen slukket. Vi brukte mindre enn 20 liter vann.



Bildetekst: Vanninntak med hurtigkobling for brannvesenet.

Deretter gjorde vi forsøk 2, med de samme tre dysene, men med bare 5 bar trykk. Her var det antent mønespiss, så flammene slo ut av mønet og vegger før vannet ble skrudd på. Brannen ble slukket på under to minutter. Dette var en mye større brann. Men – jo mer energi, desto sterkere virkning.

Teknologien som utretter slike mirakler er utviklet av Bjørn R. Hansen, teknisk sjef i Prevent Systems. Han og Erling Mengshoel eier sammen Prevent Holding, som er den største eieren i Prevent Systems AS. Bjørn R. Hansen har arbeidet med vanntåke i 20 år.

– Prevent Systems AS har fire heltidsansatte og vår ambisjon er å bli verdensledende på lavtrykk vanntåketeknologi, sier Erling Mengshoel. – For å oppnå det har vi større forsknings- og utviklingsbudsjett enn markedsbudsjett.

Video av brannen på Hunderfossen kan du se på http://www.prevent-systems.no