Det er Econ som i en ny rapport viser at investeringene innen vann, sol og vindkraft for første gang er større enn investeringene innen kull og gasskraft.

Fornybare produksjonsteknologier inkludert store vannkraftanlegg stod for ca. 41 prosent av ny produksjonskapasitet i kraftsektoren i 2008. Inkludert store vannkraftanlegg stod fornybar kapasitet for i størrelsesorden 25 prosent av global kraftproduksjonskapasitet i 2008.

Det er svært gode muligheter for fortsatt vekst i investeringene i fornybar kraftproduksjon hvis rammebetingelsene blir lagt til rette, skriver Econ i en kommentar til rapporten.

For å oppnå bærekraftig, fremtidige investeringer i utviklingsland må kostnadene for de ulike teknologiene reduseres. Industrilandene kan bidra til dette gjennom støtte til forskning og utvikling i de relevante teknologiene og til å fremme teknologioverføring til utviklingslandene, mener Econ.

– Det er et veldig godt eksempel på at det er en forandring på gang, uttalte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til TV 2.

Men energibransjen mener energiministeren ikke kan skryte for mye av Norges bidrag de siste årene. I dag ligger Norge langt bak andre land i utbyggingen av ny fornybar energi.

– Rammevilkårene er på plass fordi vi ikke har fått definert de nasjonale målsettingene. Vi klarer ikke å få alt dette på plass før vi er enige om hvor vi skal. Først da kan vi diskutere virkemidler, og da vil investeringene komme i Norge, kommenterer administrerende direktør i Energi Norge, Steinar Bysveen.