Med studenter, fagfolk og utstillere var det samlet rundt 230 personer ved Fagskolen Oslo på Kuben sin årlige avslutning for BIM-studentene. Temaet for det faglige seminaret den 10. mars var Datafangst, bærekraft og BIM.

Helt fra videregående Thor Heyerdahl vgs fra Larvik hadde det dukket opp en minibuss kjørt helt til Fagskolen Oslo på Kuben, på Økern i Oslo på morgenkvisten.

Mange studenter fra OsloMet hadde også fått med seg viktigheten av digitale verktøy og metodikk for byggebransjen, og var aktive på fagtorget som hadde 18 utstillere.

En håndfull lærere fra Fagskolen på Gjøvik ville sjekke ut siste nytt innen digital datafangst og bærekraft i Oslo og bidro godt under «After digital» på Hotel 33 etter seminaret.

Ellers var det fagskolestudenter fra østlandsområdet som fylte den store salen på Kuben.

Mange innlegg med høy faglig innhold

Dyptgående faglig seminar under avslutningen for BIM-studentene 2022/2023.

Margarida Jeronimo Barbosa og Bridget White, begge fra Nordic office of Architecture åpnet dagen med sine innlegg. Temaet var prosessoptimalisering av rehabiliseringsprosjekter. De fortalte at i forkant av rehabiliteringen av Sunnaas sykehus fokuserte de på å ha best mulig informasjon om bygningen så tidlig som mulig i prosjekteringsprosessen, automatisere modellering og datahåndtering av eksisterende forhold, samt utvikle en arbeidsflyt for design og analyse av prefabrikkerte moduler som er tilpasset eksisterende begrensninger.

Tellef Kydland, Norconsult – automatisering beskrev nytteverdien av å utnytte potensialet som ligger i mer datadrevet prosjektering. Gjennom eksempler ble det trukket frem hvordan maskinlæring, skyteknologi og API-er kan brukes til å skape reell verdi i prosjekter.

På den litt humørfylte siden beskrev han sin fortid som venstrekant for Storhamar fotball i sesongene 2013 og 2014, uten noen registrere mål vel og merke. Men tre gule kort fikk han med seg fra 3. divisjonsspillet i løpet av de årene.

Christian Svendal fra rørleggerbedriften Vestrheim i Kokstad og BIM koordinator med bakgrunn fra fagskoleutdanning fortalte at for det nye barne- og ungdomssykehuset til Helse Bergen ble det stilt krav om tegningsløs produksjon.

Som erstatning til tegningene fikk entreprenøren en detaljert modell som arbeidsunderlag.

Christan Svendal kom til Kuben for å vise hvordan de tok i bruk ny teknologi for å øke effektivitet og kontroll fra varebestilling til montasje og ferdigstillelse på byggeplass.

Henrik Groth Lerøen fra LINK Arkitektur fortalte om automatisering og modellkontroll. Han er utdannet BIM-tekniker fra Fagskolen Oslo, og har vunnet pris på Den Kloke Teknologi som «årets unge talent».

Han snakket om utomatisert kontroll av SIMBA-krav med blant annet Solibri Batch Manager.

Bente Lundberg og Jan Petter Kise fra Lørenskog kommune hadde innlegg med utgangspunkt i spørsmålet om hva må til for å bedre utnytte potensialet innen digitalisering av byggenæringen?

I visningssenteret Framtidas Lørenskog har kommunen samlet data fra 40 prosjekter og omgjort dette til visuelle fremstillinger for innbyggerne som tilgjengeliggjøres ved hjelp a blant annet touchsskjermer og VR.

Innbyggere kan skanne QR-koder i sentrum for å se transformasjon fra tidlig 1900-tallet til fremtidas Lørenskog i 2025, fortalte de.

– Har gjort meg mer selvsikker

Mingling hører med under en begivenhetsrik dag, og ikke minst slå av en prat med potensielle arbeidsgivere.
Jon Anders Berthelsen fra OsloMet var gjest under arrangementet på Kuben og opplevde at studiene der er faglige og fremtidsrettet. Han påpeker at det er fornuftig av unge mennesker å ta med seg slike spesialiserte studier som grunnlag for en yrkeskarriere.

Henriette Vøyenli (21) er utdannet tømrer og synes at studieåret 2022-2023 har gjort henne mye tryggere på sitt fag og fremtiden. Det var et faglig løft innen blant annet datakunnskap, påpeker hun ovenfor ITBaktuelt.

– Det har gjort meg mer selvsikker med blant annet modellering, sier hun og forteller at hun har fått utplassering hos AF Gruppen.

– Jeg ser frem til gode jobbmuligheter og er tryggere på å få en fast jobb med denne bakgrunnen.