Både Norges Eiendomsmeglerforbund og Grønn Byggallianse (GBA), et miljønettverk av de største utbyggerne og forvalterne i Norge, mener merkingen er positiv – iallfall når den har gått seg til på litt lengre sikt.

– Vi tror ordningen vil være positiv fordi vi med dette har fått fokus på energiøkonomisering, og det er viktig. På boligsiden kan det bety billigere boliger etter hvert. Hvis jeg skulle trekke fram noe negativt, om vi kan kalle det det, så må det være at merkingen kan være komplisert for folk flest. Jeg vil derfor anbefale den enkleste varianten, alternativt å få hjelp av fagfolk til å fylle ut dataene, sier Roger Nyborg, informasjonssjef i Norges Eiendomsmeglerforbund, til NTB.

– Energimerking skal bidra til å øke bevisstheten om energieffektivisering og valg av energikilder til oppvarming.

Bygninger står for nærmere 40 prosent av energibruken i Norge. Energimerking gjør det enklere for folk å ta valg som er bra for miljøet og for lommeboka, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas til tu.no.

De aller fleste eksisterende boliger vil få energikarakter E til G, som er den nedre del av skalaen. Bygninger som følger byggeforskriftene fra 2007 vil normalt få C eller D. Lavenergibygninger, passivhus og lignende vil kunne få A eller B.

Yrkes- og næringsbygg skal merkes av en fagperson som oppfyller visse kompetansekrav. I tillegg til at yrkesbygg må merkes hvis de skal selges eller leies ut, må alle yrkesbygg over 1.000 kvm ha energiattest uansett.

Miljøorganisasjonen ZERO mener det er en svakhet at ordningen ikke vier mye oppmerksomhet til om varmekilden i huset er fossil eller fornybar.

– Skal man løse klimaproblemet, må den fossile energien i bygg bort, sier fagansvarlig i ZERO, Tale Halsør.

Alle boligeiere kan energimerke boligen sin gratis på www.energimerking.no. På samme nettside kan fagpersoner energimerke yrkesbygg og nyoppførte boliger.