Sentral barriere
Dersom vi skal nå målet om flere lavenergi- og passivbygninger, må vi ta på alvor at tvungen fjernvarmetilknytning medfører at prosjektene med høye mål om energieffektivitet ikke blir lønnsomme. Resultatet blir at utbyggerne velger å redusere målene og lar seg tilkoble fjernvarmenettet. Dette hindrer innovasjon i næringen og senker ambisjonsnivået til dem som ønsker å gå foran og vise vei. Dagens saksbehandling i kommunene for å vurdere fritaksgrunnlag er tungrodd og lite forutsigbar. Saksgangen er også gjort mer komplisert enn lovverket legger til grunn.

Automatisk fritak
-Vi er opptatt av at politikerne skal stimulere utbyggere til å velge lavenergi- og passivhusnivå i nye bygg. Et viktig tiltak er å gi bygninger som oppføres med lavenergi- og passivhusnivå mulighet for automatisk fritak fra tilknytningsplikten til fjernvarme. Et automatisk fritaksgrunnlag hindrer ikke at utbygger fortsatt kan velge fjernvarme, men da blir det opp til fjernvarmeselskapet gjennom tilbud å vise at de kan levere til konkurransedyktige betingelser.

Norsk Teknologi ber komiteen gi klare føringer om at satsing på energieffektive bygninger må gis fortrinn. Bygninger som oppføres med lavenergi- og passivhusnivå må gis automatisk fritaksmulighet fra tilknytningsplikten til fjernvarme.