Det er første gang bransjen har gjort en slik kartlegging.

– I tillegg kommer alle skadene som ikke fører til forsikringsutbetaling. Disse skadene føres det ikke oversikt over, men de er mange, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.

Mange useriøse
– Bransjen har slitt med mange useriøse håndverkere i mange år, men strengere byggeregler og finanskrisen har bidratt til at flere av disse nå er ute av business, sier rørlegger Jan-Erik Urhaug i rørleggerkjeden Varme & Bad.

De verste feilene gjøres med sluk i våtrom.

– Vi oppdager elendige sluk hele tiden. Noen har ikke membran i det hele tatt. Folk må bli flinkere til å sjekke referanser på håndverkere de engasjerer for å utføre arbeid i våtrom. Det holder ikke bare å sammenligne priser, for den billigste er dessverre ikke alltid den beste, sier Urhaug.

Skader rundt sluk tar det ofte lang tid før man oppdager.

– Da kan det allerede ha oppstått råte i bjelkelaget under sluket, slik at hele gulvet må rives opp. Og slike skader er svært kostbare å utbedre.

Som forbruker må man være klar over at vannskader som skjer over tid som hovedregel ikke dekkes av forsikringen.

– Derfor er det så viktig å ta vedlikeholdet på alvor. Få gjerne fagfolk til å gå gjennom alle vanninstallasjonene i boligen. Det kan gjøres for en rimelig penge, sier Urhaug.

Dyrere skader
Vannrør lever ikke evig, og i eldre boliger bør de skiftes ut. En annen gjenganger er sisterner til toaletter som er bygd inn i veggen, uten nødvendig sikring.

– Lekkasjer fra innbygde sisterner kan føre til store vannskader som kan spre seg mellom etasjer og mellom leiligheter. Det har vi sett flere eksempler på, sier Jan-Erik Urhaug Varme & Bad.

Ifølge If Skadeforsikring er gjennomsnittskaden på bad blitt dyrere å utbedre.

– Årsaken er nok at folk bygger mer eksklusive bad og at prisnivået generelt er blitt høyere, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If. 

Kilde: Newswire