Overgangsregler
Departementet har nå lagt frem utkast til overgangsregler for hvor stor andel av eiendommens saldo som kan overføres til den nye saldoen for faste tekniske installasjoner. For bygninger ferdigstilt etter 1998 og som ikke har skiftet eier, foreslås det at installasjonenes faktiske andel av samlet kostpris legges til grunn, inklusive senere påkostninger på både bygninger og installasjoner. For bygg som er eldre enn ti år eller som har skiftet eier ved realisasjon eller på annen måte som har medført ny, skattemessig verdi for bygningen, foreslås det en sjablongregel om at 40 prosent av byggets saldoverdi pr 31. desember 2008 skilles ut som installasjonssaldo. Forutsetningen for å kunne anvende sjablongen på 40 prosent er at bygningen faktisk inneholder en eller flere relevante installasjoner som samlet ikke kan anses som ubetydelige.

Eierkonstellasjon
Dersom eiendommen delvis har skiftet eier i tiårsperioden, er dette etter utkastet tilstrekkelig til at sjablongregelen kan anvendes. Eies derimot eiendommen av et deltakerlignet selskap, vil ikke endringer blant andelseierne regnes som eierskifte som gir rett til å bruke sjablongregelen.
Utskillingen skjer som en engangsoperasjon ved ligningen for 2009 og gjelder kun installasjoner som var aktivert på saldo før 2009. Fra og med 2009 skal faktiske ervervskostnader for slike installasjoner føres direkte på installasjonssaldoen.

- Romslig
Sjablongen må etter vår oppfatning anses som romslig og vil for mange eiere av næringseiendom medføre betydelig økte avskrivninger over de neste årene.
Høringsfristen er satt til 30. april 2009.

Kilde: Estatemedia
Av Stig L. Bech og Joachim M. Bjerke