– Jeg er opptatt av at kommunene skal legge til rette for passivhus, og som kommunalminister er jeg også opptatt av at kommunene skal ha gode forutsetninger for å drive ressurseffektiv og miljøvennlig forvalting av egne bygg, forklarte Kleppa, som pekte på at kommunene kan spare en halv milliard kroner årlig på energieffektivisering i egne bygg.

Kommunal- og regionalministeren fastslo at klimaarbeid i høyeste grad også er kommunepolitikk:

- I fjor ble prosjektet "Grønne energikommuner" lansert. Dette prosjektet skal avsluttes i 2010, men har allerede bevist at målrettet arbeid nytter. Kommunene som gjør tiltak sparer penger og blir mer klimavennlige, forklarte Kleppa.

Økte ambisjoner i Norge og i EU
- Energi og klimaarbeidet er et felles anliggende for EU og Norge, vi må møte utfordringene sammen, fastslo Dr Karl Kellner, rådgiver i Direktoratet for nye og fornybare energikilder, energieffektivitet og innovasjon i Europakommisjonens generaldirektorat for transport og energi.

I hans foredrag ble det oppfordret til å se på arbeidet med å møte klimautfordringene ikke bare som et problem, men også som en mulighet til å skape nye arbeidsplasser og nye næringer, spesielt innen bygningssektoren.

- Bygningssektoren er en av de viktigste sektorene når det gjelder energieffektivisering. Bygging av boliger etter passivhusprinsippene er en måte å effektivisere energibruken på som har bevist sin evne til å bidra til betydelige resultater, fastslo Kellner.

Jobber aktivt for passivhus
Både styreleder i Husbanken, Kristian Wibe, og konstituert administrerende direktør i Enova, Fridtjof Unander, understreket at de prioriterte arbeidet med å legge til rette for flere passivhus i Norge.

- Byggsektoren står ansvarlig for 1/3 av verdens totale utslipp av C02, men til tross for økt fokus på klima øker utslippene dramatisk, fastslo Unander, som etterlyste flere søknader til Enova om støtte til byggeprosjekter med passivhusstandard.

- Vi ønsker å være en pådriver og påpasser også når det gjelder klimavennlige boliger. Det legges generelt for lite vekt på energibruken i oppføringen og rehabiliteringen av nye boliger og vi vil styrke oss i vårt arbeid med å bidra til en endring av dette, understreket Wibe.

Kilde: Enova