Direktør Ole Edvard Bakken i Moelven Bioenergi AS (MBE) sier at denne støtten endelig setter fart i planene om å utvide anlegget i Brumunddal der Tine Meieriet Øst BA blir største kunde. Investeringen i eksisterende anlegg er beregnet til omtrent NOK 50 mill.

- Realiteten i saken er slik at uten samarbeid mellom hovedkunden og produsenten, ville det aldri blitt noe av denne satsingen. Rammebetingelsene for bioenergiproduksjon i Norge er dessuten så utfordrende at det trengs både Tine, Moelven og Enova for å få etablert en slik produksjon på forsvarlig forretningsmessig grunnlag, sier konsernsjef Hans Rindal i Moelven.

- MBE planlegger nå en utbygging i Brumunddal, hvor bedriftene TINE Meieriet Øst BA (TINE), Pemco Trepellets AS, Moelven Langmoen AS og Brumunddal Næringspark AS skal forsynes med damp til prosesser og oppvarming av lokaler.
Det legges opp til en basisproduksjon for industrikunder, som er kjøpere av energi året rundt, sier Bakken.

Meierisjef Ottar Olden ved TINE Meieriet Øst Brumunddal er svært fornøyd over utfallet.

- Dette er særdeles positivt for næringsmiddelindustrien, for primærnæringa, for Innlandet og ikke minst for miljøet. En lang ferd har endt i en beslutning som endelig fører til praktisk handling. Det er nå jobben begynner! For oss betyr dette konkret at vi får biodamp og at våre gamle kjeler kan fases ut. Miljømessig er dette et stort bidrag til TINEs mål om å redusere utslipp av klimagasser. Vårt anlegg i Brumunddal står for rundt 10 prosent av TINEs totale energiforbruk, sier Olden.

Støtten vil utløse en omlegging i meieriets varmeenergibruk fra energibærerne el-kraft og olje til fornybar biobasert energi med en årlig størrelse på opp mot 30 GWh.
Dampen skal produseres i MBE sin energisentral på Langmoen industriområde i Brumunddal. Årlig leveransekapasitet ved energisentralen i Brumunddal i dag er på ca. 30 GWh. Ved planlagt utbygging av energisentral og tilhørende energianlegg vil kapasiteten økes til totalt 50-60 GWh i årsproduksjon.

Grunnlastkjeler skal fyres med fast biobrensel i form av flis og bark fra rent trevirke. To spisslastkjeler skal i utgangspunktet fyres med henholdsvis bioolje og el-kraft. Nytt distribusjonsnett mellom MBEs energisentral og TINE skal delvis legges i eksisterende kulvert og delvis graves ned. Det nye distribusjonsnettet tilkobles ny dampfordelingsstokk hos TINE.

I dag leverer Moelvens biovarmeanlegg på Langmoen industriområde i Brumunddal fornybar varme til tre industribygg. I forbindelse med at Tine Meierier Øst nå kobler seg til, må kapasiteten økes betraktelig.

Millionene fra Enova skal bidra til byggingen av en ny flisfyrt varmesentral som sikrer denne leveransen. Totalt vil Moelven Bioenergi AS kunne levere 42,6 GWh fornybar varme. Det tilsvarer energien fra ca 5 millioner liter fyringsolje i året.

- Dette er et spennende prosjekt der man bruker lokal flis til å produsere fornybar varme. Andelen energi som produseres ved hjelp av fornybare kilder ligger på godt over 90 prosent. Det er vi veldig fornøyd med. Enova har jobbet målrettet for å få opp et marked for bioenergi og vi ser nå mange gode prosjekter i både Hedmark og Oppland, sier Andreas Stokke, rådgiver i Enova.

Så langt i år har Enova gitt 476 millioner kroner i støtte til fjernvarmeutbygging, etablering av lokale energisentraler og konvertering til fornybar energi. I sum skal disse prosjektene levere 702 GWh fornybar energi per år. Det tilsvarer oppvarmingsbehovet til 54.000 norske gjennomsnittsboliger.