- Bystyret har bevilget 43, 9 millioner kroner til prosjektet. Det unike med opplegget er at kommunen får så mange nye abonnenter at de økte gebyrinntektene dekker renter og avdrag på lån samt drift av anlegget. Tilknytningsavgiften til kommunen er kun på 250 kroner inkl. mva. Årlige vann og avløpsgebyrer er stipulert til ca. 2. 400 kroner per år, så vi har lagt alt til rette for hytteeierne så godt som det lar seg gjøre, forteller prosjektleder, Kjell Johnsen til vvs-forum.no.

Bakgrunnen for denne miljøsatsingen er flere. For det første har kommunen registrert at stadig flere borebrønner i hytteområdene ble infisert md tarmbakterier. Det skyldes at sigevannet fra ulovlig utslipp siver gjennom sprekker i fjell til borebrønner. Det er også avdekket at svært mange hytter har lagt inn vann uten tilfredsstillende avløpsbehandling. I stedet for å jakte på synderne har Sarpsborg kommune valgt en annen og langt mer positivt strategi. Kommunen ønsker å spille på lag med hytteeierne, men de som ikke knytter seg til prosjektet vil måtte fjerne alle innvendige vannrør og kraner. Søknader om individuelle utslippstillatelser vil bare unntaksvis bli innvilget.

- Det er Sarpsborg kommune som legger frem ledninger i sjøen for vann og kloakk til sentrale punkter langs Skjebergkilen og Torsneskilen. Derfra står hytteeierne selv for ledningsnettet frem til de enkelte hyttene. Dette gjøres ved at det etableres private vannselskaper som står for planlegging og utbygging av denne delen av nettet, sier Johnsen.

Selv om kommunen tar sin del av utgiftene vil prosjektet koste hytteeierne mye penger. Det antas at hver hytteeier må ut med ca. 150 000 kroner, men standarden på hyttene vil øke, hyttene kan brukes året rundt og de sanitære forholdene blir så gode at miljøbelastningen blir minimal. På Karlsøyene, et annet populært hytteområde i kommunen, har allerede 200 hytteeierne ordnet opp i de sanitære forholdene.

- Er det et komplisert teknisk system som nå etableres?
- - Ja, det er teknisk komplisert på mange måter. Avløp pumpes i første omgang i ledning fra Røsneskilen til Løkkevika. På veien pumpes det inn på denne pumpeledningen også avløp fra Norde Grimsøy, Dua og Bauen. Fra Løkkevika pumpes vannet videre til Høysand. På veien tar ledningen med seg avløp fra Gressdal til Sandvika. I Tosneskilen pumpes avløpet fra Revebukta til Bergli og tar med seg avløpet fra Helle på veien.
De to traseene det er snakk om er til sammen på 15 kilometer. På flere strekninger ligger det parallelle ledninger, slik at totalt skal det legges ned 50 kilometer med ledning. Utbyggingen omfatter ca. 1 600 hytter og i underkant av 80 prosent har ønsket å knytte seg til de kommunale ledningene. I sommermånedene representerer denne utbyggingen en tilknytning fra en liten by på ca. 7. 000 innbyggere. Det er altså et stort løft både for Sarpsborg kommune og for hytteeierne i dette området.

- Anbudene kommer inn 24. oktober og planen er at arbeidende ut i marka tar til tidlig i 2009. Anleggsarbeidene antar vi avsluttes på ettersommeren 2009, så hytteeierne vil kunne glede seg over bedre sanitære forhold fra slutten av 2009 og inn i 2010 avhengig av hvor langt det enkelte vannlag har kommet. Det er en meget omfattende jobb som skal gjøres på land også, sier prosjektleder Kjell Johnsen. Johnsen skal forøvrig holde foredrag på Vannforeningens juleseminar om prosjektet siden Sarpsborg kommune betraktes som en foregangskommune på dette feltet.