Norsk Bioenergi har fått tilsagn om drøyt 1,2 millioner kroner i støtte fra Enova til bygging av en ny energisentral som skal gi varme basert på bioenergi til kommunale bygg i Aremark.

En bygningsmasse på 11.000 kvadratmeter skal få bio-varme, og det er beregnet et energibehov på cirka 1,5 GWh per år, hvorav varmeleveransen fra biokjel (flis) planlegges til cirka 1,23 GWh. Det er etablert vannbåren varme i byggene.

Oppvarming av rådhuset inngår ikke i prosjektet på grunn av avstanden til den nye energisentralen.
Aremark kommune har inngått avtale med Norsk Bioenergi AS som varmeleverandør.

Det er estimert prøvedrift av anlegget fra 1. november 2009 og ordinær drift fra årsskiftet 2009-2010.

Enova gir drøyt 4.3 millioner kroner i støtte til Sør- Trøndelag fylkeskommune til investeringer i vannbåren varme i sju skolebygg i fylket. Arbeidet kan starte i løpet av høsten.

Fylkeskommunen vil gjøre sju videregående skoler grønnere. Deler av byggene ved Frøya videregående skole, Åfjord videregående skole på Fosen, Hitra videregående skole, Orkdal videregående skole, Trondheim Katedralskole, Heimdal videregående skole og Oppdal videregående skole varmes i dag av panelovner. Nå er alt klart til konvertering til fornybare energikilder etter at Enova gir fylkeskommunen støtte over Energifondet.

- Fylkeskommunen ønsker å legge om til vannbåren oppvarming. Nå gjenstår bare en politisk behandling før prosjektet kan igangsettes til høsten. Det sier rådgiver Dag Morset i avdelingen for Bygge og eiendomstjenester i Sør- Trøndelag Fylkeskommune.

Det største av de sju enkeltstående prosjektene er omleggingen ved Heimdal videregående skole. Her er støtten fra Enova på 1. 275.000 kroner.

Det neste største omleggingsprosjektet skal finne sted på Frøya videregående skole hvor Enova gir 637. 500 kroner i støtte.

De øvrige skoleprosjektene får følgende støtte fra Enova:

Oppdal videregående skole – 612.000 kroner, Orkdal videregående skole – 527.000 kroner, Hitra videregående skole – 493. 000 kroner, Trondheim Katedralskole – 425.000 kroner, Åfjord videregående skole – 374.000 kroner.

Energirådgiver Trond Bratsberg i Enova SF sier at skolene og fylkeskommunen er fremtidsrettede ved å legge om til større andel vannbåren oppvarming.

Enova har gitt totalt 3 020 000 kroner i støtte til etableringen av nærvarmeanlegg i Salangen. Anlegget vil sørge for oppvarming av Salangen idrettshall, kulturhuset, svømmehallen og skolen ved hjelp av fornybar bioenergi.

Tilskuddet fra Enova dekker mer enn halvparten av kostnadene knyttet til fase 1 i prosjektet som skal være avsluttet innen 15. januar 2010. Det er Salangen kommune som står ansvarlig for prosjektet. Etableringen av ny ærvarmesentral kan bli starten på konvertering til fornybar energi for alle større kommunale bygg i sentrum.

Da Enovas støtteprogram ble utvidet som en følge av regjeringens tiltakspakke, inspirerte dette Salangen kommune til å skifte ut strøm og olje med bioenergi. Dette skriver Salangen kommune i sin søknad som nå er innvilget hos Enova.

- Salangen kommune er et godt eksempel på det store potensialet for konvertering til fornybar, fremtidsrettet energi i kommune-Norge. Her har kommunen gjort en god og grundig jobb og benyttet mulighetene som ligger i Enovas programmer på en god måte, sier rådgiver Trond Bratsberg i Enova SF.

Det nye nærvarmeanlegget skal levere fornybar bioenergi tilsvarende 1,5 GWh. Sentralen skal plasseres i eksisterende bygg nedenfor idrettshallen og det skal graves rørgater til idrettshallen, kulturhuset, svømmehallen
og skolen.